GlasbaKulturaVideo

Subkulturni Kavč festival letos prvič tudi v Mariboru

Po treh uspešnih izvedbah Subkulturnega Kavč festivala v Ljubljani, letos ta "mednarodni transnacionalni festival intimnih sobnih dogodkov" dobiva nove geografske in vsebinske razsežnosti. Selil se je v več slovenskih mest in tudi čez mejo, v Trst. Prvi dan festivala, ki v Mariboru traja med 8. in 10. februarjem, je v baru Wetrinsky med drugim popestril kvartet Pocket Edition.

Nekoliko drugačen pristop k oblikovanju festivalskega dogajanja je lutkar, glasbenik in organizator Festivala Plavajoči grad Matija Solce našel v argentinskem vzoru. Letos subkulturni Kavč festival poteka že četrtič – pretekla leta je potekal samo v Ljubljani, kjer ostaja glavnina dogajanja. Festival pa se iz prestolnice letos seli še po več slovenskih mestih in čez mejo, v Trst. Idejni vodja Solce poudarja, da gre za ustvarjanje umetnosti, kjer te ponavadi ni. Dodaja še, da neposredno in neformalno dogajanje ustvarja vse bolj živahno in poskrbi za to, da stvar ostane za vekomaj v našem spominu.

Kavč festival: kaj, kdaj in zakaj?

Celoten letošnji festival se začenja z mariborskim programom. Od 8. do 10. februarja bo le-ta potekal na različnih prizoriščih po mestu. Osrednji koncept festivala je, da so dogodki v glavnem privatnega značaja. Prizorišča gostitelji odprejo za naključne obiskovalce, ki podatke o lokaciji dogodka dobijo šele ob rezervaciji karte. Vsak gostitelj se sam odloči, koliko gostov je pripravljen sprejeti in kakšen tip nastopa se bo pri njem odvijal. Glavni temelji dogajanja zajemajo etno-fusion glasbo in lutkovne ter posebne gledališke predstave. Kot na pravem obisku je tudi pri “obiskih” v sklopu festivala zaželeno prinesti copate, kakšen “priboljšek” in prostovoljni prispevek za nastopajoče.

subkulturni Kavč festival, Mariborski Subkulturni kavč festival, Kolektiv ZIZ, Radio Marš, Lutkovno gledališče Maribor, KD Matita, Matija Solce, Maribor, Wetrinsky, Pocket edition
Predstave na festivalu so običajno manjšega obsega, prizorišče na Vetrinjskem dvoru pa je omogočilo, da se je tekom večera bar vse bolj zapolnil.

Maribor otvarja festivalsko dogajanje

Za organizacijo mariborskega Kavč festivala je zaslužen Kolektiv ZIZ, ki deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor in od leta 2013 ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Pri organizaciji sodelujejo tudi Radio Marš, ki letos praznuje 30 let obstoja, Lutkovno gledališče Maribor in KD Matita.

Mariborski del festivala zajema tri dni dogajanja na posebnih prizoriščih, ki so do rezervacije karte še neznani, osem takšnih dogodkov pa je na kulturni praznik dopolnil še večerni program v baru Wetrinsky. Za obisk ni bilo potrebne posebne predhodne rezervacije kart.

Nastopila je etno zasedba Pocket Edition, ki je ušesa poslušalcev božala s priredbami slovenskih ljudskih pesmi in ritmi jazza in gypsy jazz standarda. Kvartet glasbenikov, ki igrajo klarinet, harmoniko, tolkala in kontrabas, je nastop začel z avtorskimi priredbami slovenskih ljudskih pesmi (Sijaj, sijaj sončece, Kaj ti je deklica). Zaključili so z nekoliko drugačnimi ritmi in poskrbeli za pravo glasbeno mešanico – od I’ve Found a New Baby iz 20. let preteklega stoletja, do novejše Bossa Dorado iz 80. let. Bučen aplavz je skupino spodbudil, da je zasedba zaigrala še eno, “res ta zadnjo”. Tako se je koncert zaključil s Hudo mravljico.

subkulturni Kavč festival, Mariborski Subkulturni kavč festival, Kolektiv ZIZ, Radio Marš, Lutkovno gledališče Maribor, KD Matita, Matija Solce, Maribor, Wetrinsky, Pocket edition
Člani Pocket Edition so se kasneje predstavili tudi na “jam sessionu”, ki je sledil.

Po koncertu je na istem prizorišču sledilo še večerno dogajanje – jam session. Večerno dogajanje vseh dni (po 21. uri) je posvečeno enemu izmed organizatorjev, Radiu Marš. Radio bo ta del programa v duhu praznovanja tridesetletnice delovanja prenašal tudi na svoji frekvenci.

To pa še ni vse …

Na spletni strani, kjer je mogoče rezervirati karte, preveri za katere dogodke so karte še na voljo. Mednarodni transnacionalni festival intimnih sobnih dogodkov Kavč festival danes namreč še vedno vabi k obisku – obeta se bogat program – glasbene poslastice in bufonska predstava.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button