Okolje

V 2020 je bila tretjina električne energije iz obnovljivih virov

Raba obnovljivih virov energije narašča. V Sloveniji je bilo lani iz teh virov proizvedene 33 odstotkov električne energije. Na ravni celotne EU je bilo lani po začasnih podatkih prvič proizvedene več električne energije iz obnovljivih virov kot iz fosilnih goriv, je pred evropskim tednom trajnostne energije danes objavil statistični urad.

Večina energije iz obnovljivih virov iz hidroelektrarn

Od vse električne energije, ki je bila v 2020 proizvedena v Sloveniji, jo je bilo 37 odstotkov proizvedene v jedrski elektrarni in 30,5 odstotka v termoelektrarnah. Preostala energija pa je bila iz obnovljivih virov: 30,4 odstotka v hidroelektrarnah, 2,2 odstotka pa v sončnih in vetrnih elektrarnah.

Iz obnovljivih virov je bilo lani proizvedenih 5600 gigavatnih ur električne energije. Večina, 93 odstotkov, v hidroelektrarnah, sedem odstotkov pa v sončnih in vetrnih elektrarnah. Količina električne energije iz hidroelektrarn je močno odvisna od hidroloških razmer. Sončne in vetrne elektrarne prispevajo k skupni proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov manjši delež, vendar pa se njihova količina proizvedene električne energije povečuje.

Lani smo porabili 9 odstotkov manj energije kot leto prej

Raba energije pri končnih odjemalcih se je v Sloveniji v obdobju 2010-2014 glede na predhodno leto zmanjševala, nato do leta 2018 povečevala, v zadnjih dveh letih pa se je spet zmanjšala. Glede na leto 2019 smo lani porabili 9 odstotkov manj energije. Najbolj se je zmanjšala v prometu, in sicer za 18 odstotkov. Po pojasnilih statistikov je to v veliki meri povezano z omejitvenimi ukrepi za zajezitev širjenja covida-19.

V EU je bilo lani po začasnih podatkih prvič proizvedene več električne energije iz obnovljivih virov kot iz fosilnih goriv. Glede na leto 2019 se je najbolj povečala količina električne energije, pridobljene iz sončne energije, za skoraj 16 odstotkov.

EU je pri doseganju ciljev glede rabe obnovljivih virov energije po oceni statistikov na dobri poti. V letu 2019 je najvišji delež električne energije iz obnovljivih virov dosegla Švedska (56,4 odstotkov). 14 članic EU je že v tem letu preseglo cilj, ki so si ga postavile za 2020.

Evropski teden trajnostne energije bo potekal med 25. in 29. oktobrom, geslo letošnjega je Proti letu 2030: preoblikovanje evropskega energetskega sistema. V program dogodkov v tem tednu so uvrščene dejavnosti, ki spodbujajo varčevanje z energijo in prehod na obnovljive vire energije in s tem na čisto, varno in učinkovito energijo, potrebno za dosego podnebnih in energetskih ciljev.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button