Kultura

V Švici odkrili izvirne skice za Malega princa

Na severu Švice so odkrili zgodnje skice za Malega princa. Skice so v dobrem stanju našli v mapi z drugimi deli v zgradbi v Winterthuru.

Skice svetovno znane knjige francoskega avtorja in pilota Antoinea de Saint-Exuperyja je leta 1986 na dražbi v kraju Bevaix kupil zbiratelj in nepremičninski mogotec Bruno Stefanini. Ta je lani preminil, je pojasnila kuratorka Fundacije za kulturo v Winterthuru Elisabeth Grossmann.

Mali princ je zagotovo ena bolj priljubljenih zgodb tako za otroke, kot tudi odrasle.

Eden največjih švicarskih zbirateljev je zbral več 10.000 del in v Winterthuru ustanovil fundacijo za upravljanje teh umetniških del.

Najdene skice vključujejo podobo Malega princa, ko se pogovarja z lisico, pijanca, ki sedi na svojem planetu, in kultno podobo boe, ki je pravkar pojedla slona. Muzej v Winterthuru bo o odkritju obvestil knjižnico in muzeje Morgan v New Yorku, ki hrani izvirne podobe.

Mali princ je preveden v 270 jezikov

Novelo oziroma zbirko zgodb za otroke Mali princ, ki opisuje medzvezdno potovanje istoimenskega junaka, so prevedli v 270 jezikov in prodali 145 milijonov izvodov po vsem svetu. Saint-Exupery jo je napisal leta 1942 med eksilom v ZDA, kamor je pobegnil po napadu Nemčije na Francijo. Prvič so jo objavili leta 1943.

Avtor je živel tudi v Švici, in sicer od leta 1915 do 1917, kjer je obiskoval šolo v kantonu Fribourg. Skrivnostno je izginil nad Sredozemljem 31. julija 1944, kmalu po vzletu v vojni misiji.

 

 STA
 Unsplash

 

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button