ZdravjeŽivljenjski slog

Visok krvni tlak? Lahko se ga znebiš tudi v spalnici!

Nova raziskava ugotavlja, da aktivno spolno življenje pomaga pri boljšem počutju in nižjem pritisku. Prav tako ti lahko tudi podaljša življenje. Kdo bi si mislil?

Tako je, visok krvni tlak lahko zmanjšaš tudi z aktivnim spolnim življenjem, kar lahko prispeva tudi k splošnem izboljšanju zdravja. S pomočjo študije, v kateri je sodelovalo več kot 4500 ljudi, so znanstveniki odkrili pomembno povezavo med manj pogostimi spolnimi odnosi in slabšim počutjem.

Visok krvni tlak ali hipertenzijo pogosto imenujemo »tihi morilec«, saj pogosto ne povzroča simptomov. Toda samo zato, ker ni zunanjih znakov, še ne pomeni, da tudi posledic ni. Poleg dokumentiranega tveganja za bolezni srca in ožilja je hipertenzija povezana tudi s poškodbami možganov in ledvic. Skupina znanstvenikov na Kitajskem se je odločila zapolniti prazen prostor v prejšnjih raziskavah in se pogovoriti o vlogi, ki jo lahko ima spolna aktivnost pri kliničnih rezultatih za bolnike hipertenzije.

Se tudi ti kdaj soočaš z visokim pritiskom?

Kaj so spoznali?

Podatki o spolni aktivnosti in hipertenziji (povišanem tlaku) so bili pridobljeni iz raziskave “National Health and Nutrition Examination Survey”. Ta je bila izvedena v ZDA med letoma 2005 in 2014. Nekaj več kot polovica udeležencev je bila moških, s povprečno starostjo 40 let. Rezultati so pokazali, da se pri bolnikih, ki so imeli spolne odnose med 12 in 51-krat na leto – torej približno enkrat na mesec do enkrat na teden – pojavljajo bistveno manjša tveganja za bolezni.

“Bolj pogosta spolna aktivnost lahko dobro učinkuje na splošno zdravje in kakovost življenja pri bolnikih s hipertenzijo. Ta ugotovitev ima pomemben klinični pomen za mlade ter bolnike srednjih let z visokim krvnim tlakom,” je dejal Dr. Liang.

Ključ do boljšega počutja lahko najdeš v spalnici!

Vemo še kaj več?

Seveda je mogoče, da redna spolna aktivnost izboljša zdravje srca in ljudi zaščiti pred nekaterimi negativnimi učinki visokega krvnega tlaka. Mogoče pa je tudi, da so tisti, ki bolj pogosto seksajo, preprosto bolj zdravi. Ker so študijsko skupino sestavljali mlajši bolniki, tudi ni jasno, kako bi te ugotovitve lahko prenesli na starejšo populacijo. Skratka, potrebnih je še več raziskav. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ima skoraj polovica vseh odraslih v ZDA hipertenzijo, vendar ima le približno četrtina stanje pod nadzorom.

“Potrebne so dobro usklajene študije za natančnejšo oceno naraščajoče spolne pogostosti pri izboljšanju prognoze med mladimi in srednjimi bolniki s hipertenzijo,” sta zapisala avtorja v zaključku.

Seveda nas zanima še več. In če nam bo znanost povedala, da je aktivno spolno življenje lahko dobro za naše zdravje, kdo smo mi, da se pritožujemo?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button