Zmenek z Jurčičem

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Zmenek z Jurčičem

27/11/2021 @ 11:00

zmenek z jurčičem
Ob praznovanju Jurčičevega leta, s katerim obeležujemo 140-letnico pisateljeve smrti, v UGM postavljamo pod drobnogled Spomenik Josipa Jurčiča in to (skoraj) natanko na dan, ko so pred 64 leti spomenik otvorili. Mariborčane vabimo na srečanje z Jurčičem »iz oči v oči« ob družbi s kustosinjo UGM Simono Vidmar in gostjo Metko Zupanič, kiparko in mdr. soavtorico nedavno odkritega Spomenika braniteljem Ljubljane. Sprašujemo se: zakaj ima Josip Jurčič edini pravi spomenik prav v Mariboru, kdo je skoraj neznani avtor tega priljubljenega mariborskega spomenika ter zakaj je Jurčič pogosta tarča »kreativnih preoblek«?
»Jurčičev spomenik je bil v Mariboru nekoč znan kot točka za zmenke gimnazijcev, kasneje točka odhodov številnih avtobusnih skupin. Danes ga omenjamo predvsem, ko se kdo nanj bolj ali manj predrzno »spravi«. Spomenik Josipa Jurčiča je prijeten sopotnik, ki z nami hodi po mestu, je ne-avtoritativen ter komemorira intelekt in angažiranost izjemne osebnosti. Čeprav ni čisto jasno, zakaj ga imamo prav mi, Mariborčani, je to eden redkih spomenikov, v katerega se v Mariboru lahko zaljubiš!« (Simona Vidmar)
Zmenek z Jurčičem je del programa ob Jurčičevem letu, v katerem sodelujemo skupaj z Zavodom Razvoj MB, Mariborsko knjižnico, MKC, UKM in Radiom Maribor.
Dogodek se bo izvedel le, če bo v skladu z NIJZ navodili in odloki. V nasprotnem primeru bo dogodek prestavljen in izpeljan online.

Podrobnosti

Datum:
27/11/2021
Ura:
11:00
Kategorija Dogodek:

Organizator

UGM Maribor

Prizorišče

Grajska ulica 2
Back to top button