Priložnosti

Prijavi se v Šolo Gledališča zatiranih 2019

Pekarna Magdalenske mreže in Kolektiv ZIZ ponovno organizirata Šolo Gledališča zatiranih 2019! Vabljen, da se jim pridružiš na treh izobraževalnih sklopih v mesecu novembru in decembru 2019.

Šola Gledališča zatiranih je 9-dnevno intenzivno izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb z uporabo metodologije in gledaliških tehnik v teoriji in praksi. Poudarek bo na forumskem, časopisnem in slikovnem gledališču ter estetiki gledališča zatiranih, obravnavali bomo tudi osnove gledališke pedagogike in jokeringa. Tekom izobraževanja bodo pripravili tudi forumsko predstavo.

Te zanima aktivizem skozi gledališče? Prijavi se v Šolo Gledališča zatiranih 2019.

Gledališče zatiranih je metoda ustvarjanja družbeno angažiranega gledališča. Zaradi njene aplikabilnosti je pogosto uporabljena za izobraževalne namene ali kot orodje za doseganje socialne pravičnosti. V 60ih letih 20. stoletja jo je začel razvijati režiser, politik in pisec Augusto Boal v rodni Braziliji, različne tehnike pa so se kasneje razširile v skoraj sto različnih držav po vsem svetu.

S pomočjo Gledališča zatiranih lahko spregovorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako se vzpostavi dialog in interaktivnost, razjasnjujejo vprašanja in raziskujejo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti.

Kako poteka izobraževanje?

Predhodne izkušnje niso pogoj, saj je izobraževanje namenjeno vsem, ki se želite spoznati z metodo gledališča zatiranih in izpopolniti svoje gledališko ali aktivistično delovanje.

Izobraževalni del bo potekal v Vetrinjskem dvoru v treh terminih:

  • med 15. in 17. novembrom 2019,
  • med 22. in 24. novembrom 2019 ter
  • in 3. decembrom 2019.

Zaključna produkcija bo na sporedu 5. decembra 2019 v Narodnem domu Maribor.

Mentorja izobraževanja bosta Barbara Polajnar, performerka in pedagoginja, ter Jaka Andrej Vojevec, gledališki režiser in performer. Udeležba je brezplačna, vendar je zahtevana večinska udeležba na delavnicah saj so sklopi povezani ter jih ni možno obiskovati zgolj posamezno.

Prijave so možne do 5. novembra 2019 oziroma do zapolnitve razpoložljivih mest. Prijavnico najdeš na spletni strani, za več informacij pa lahko pišeš na info@kolektiv-ziz.com.

 

 Infopeka – Pekarna Magdalenske mreže
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button