Znanost

Preveri, kateri dinozavri so se pred 240 milijoni let potikali po Mariboru

Vsi vemo, da so nekoč na Zemlji kraljevali dinozavri, vendar je nekoliko drugače, če veš točno katera vrsta dinozavra se je potikala po tvojem domačem kraju. Sedaj lahko to preveriš s pomočjo interaktivnega zemljevida.

Morda si med tistimi, ki so v otroštvu šli skozi fazo navdušenja nad dinozavri ali pa vsaj poznaš koga, ki je že pri petih znal našteti 8 različnih vrst dinozavrov. Včasih smo te informacije iskali v knjigah in enciklopedijah, danes pa je dovolj le ena aplikacija in že se bo v tvoji sobi pojavil 3D model tega prazgodovinskega plazilca.

Interaktiven zemljevid, ki pokaže, kako je izgledal planet v prazgodovini

Kalifornijski paleontolog Ian Webster pa se je domislil še ene izjemne aplikacije. Ustvaril je interaktivni zemljevid, na katerem lahko najdeš vrsto dinozavra, ki je živela na tleh določene lokacije. V iskalnik vneseš svoje domače mesto ali katerokoli drugo lokacijo, ki te zanima in aplikacija ti bo postregla z informacijami o dinozavrih.

dinozavri
Te zanima, kateri dinozavri so se nekoč sprehajali na območju Slovenije?

Zemljevid našega planeta se samodejno prestavi 240 milijonov let v preteklost, ti pa lahko na vrhu strani izbiraš med različnimi možnostmi in se ročno pomikaš po časovni premici. Zemljevid ti omogoča tudi, da izbereš določeno obdobje v zgodovini, poimenovano po dogodku, ki je to obdobje zaznamoval.

Tako lahko obiščeš čas, ko so se pojavili prvi vretenčarji, prve alge, kopenske rastline, kopenske živali, pa tudi čas, ko so izumrli dinozavri. Hkrati lahko opazuješ tudi, kje na planetu se je nahajala izbrana lokacija v določenem času. Maribor, naprimer, je pred 600 milijoni leti še prekrivala voda.

Pod iskalnikom, kamor si vpisal kraj, te bodo pričakale vrste dinozavrov, ki so živele na iskanem območju, glede na najdene fosile.

Kateri dinozavri so živeli v Mariboru?

Te zanima, katere vrste dinozavrov so živele na Štajerskem koncu? S pomočjo zemljevida jih lahko najdeš kar sam. Lahko ti pa namignemo, da naj bi se na Slovenskem potikale tri vrste dinozavrov. Eden izmed njih je tudi Histriasaurus, ki je dobil ime po Istri, prehranjeval pa se je z rastlinami. V višino naj bi meril do 5 metrov, v dolžino pa izjemnih 20 metrov.

dinozavri

Histriasaurus je bil visok do 5 metrov, dolg pa kar 20.

Če si lačen novega znanja, si lahko ogledaš še mnogo drugih zanimivih strani, ki jih je ustvaril Webster. Med drugim lahko najdeš tudi knjižnico slik dinozavrov.

 

DOSTOP.si / UJ
DinosaurPictures, Pexels

Sorodni članki

Back to top button