ZdravjeŽivljenjski slogZnanost

Za dolgo življenje je zaslužno vino!

Kaj je razkrila raziskava na več kot 1600 devetdeset in več letnikih?

Ljudje, ki alkohol in kavo pijejo v priporočljivih količinah, statistično živijo dlje od tistih, ki se tovrstnih pripravkov popolnoma vzdržijo.

Čeprav je medicina v zadnjih desetletjih dosegla nezanemarljiv napredek pri izboljšanju kvalitete naših življenj, pa ta ni edini vzrok za daljše življenje. Skrivnost leži tudi v vinu. Rek o kozarčku na dan za zdravje nam vsekakor ni tuj, ga je pa nedavno potrdila še nova raziskava.

 

Kaj je skupno 90-letnikom? Alkohol!

Na in za zdravje!

S koreninami v letu 2003 je raziskava poimenovana 90+ analizirala starostnike, ki so uspešno živeli še leta po svojem 90. rojstnem dnevu. Od njenih začetkov se ji je pridružilo več kot 1600 starostnikov. Z zbiranjem podrobnosti o njihovih življenjskih navadah, prav tako pa skozi nevrofizične in nevrološke preiskave, so lahko raziskovalci uspešno odgovorili na vprašanje: »Kaj dovoljuje ljudem, da dosežejo 90 let ali več?«

Odgovor se je skrival v pijačah. Ugotovili so, da ljudje, ki alkohol in kavo uživajo v zmernih, priporočljivih količinah, statistično živijo dlje od tistih, ki se pripravkov popolnoma vzdržijo.

Njihovo tezo je potrdila tudi raziskava Mayo Clinic, da zmerno pitje alkohola zmanjšuje nevarnost kapi, sladkorne bolezni in razvoja srčnih bolezni, posledično pa poskrbi za daljše življenje. Hkrati je potrebno opozoriti, da kot zmerna mera veljata dve pijači, za starejše od 65 let pa le ena. Kot pijačo lahko štejemo pol litra piva, kozarec vina ali enega »kratkega«, ko pride do žganih pijač.

 

Lahko telovadba izniči negativne učinke vina?

Privoščiš si lahko do dva kozarca dnevno.

Medtem je British Journal of Sports Medicine raziskoval, kako lahko fizična aktivnost izničuje učinke pitja. Po opazovanju pivskih navad več kot 36.000 sodelujočih, razdeljenih v tri skupine glede na njihovo povprečno dnevno aktivnost (neaktivni, zmerno aktivni in tisti, ki redno telovadijo), so sicer zaključili, da je obširnejše pitje povezano z večjim tveganjem za smrt zaradi raka, a da telovadba te učinke izniči. Skrivnost do dolgega življenja lahko tako iščemo v kozarčku in fitnesu.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button