Študentski vodnikZabava

Mariborski študentski vodnik: kam v Mariboru čez dan?

Poleg večernih zabav je povprečen študijski teden dobro popestriti tudi z zanimivim dogajanjem čez dan. V Mariboru ne manjka atraktivnih razstav, akustičnih koncertov, stand up nastopov, kvizov in ostalih dogodkov. Preveri, kam v Mariboru se lahko odpraviš z namenom zabave in širjenja obzorij.

Med tednom in vikendi lahko izbiraš med bogatim dogajanjem, ki zagotovo zadovolji vsak okus. Pa naj bo to želja po umirjenem akustičnem koncertu pod drevesnimi krošnjami, stand up nastop v intimnem ambientu ali zabaven kviz, na katerega se prijaviš s prijatelji. Kam v Mariboru?

Stand up nastopi

Za večere, prežete s solzami in smehom, redno skrbijo v KGB Maribor. To je kletni lokal z dušo, kjer se redno odvija atraktiven stand up program, koncerti in različne predstave. V poletnih mesecih serijo prireditev izvajajo v bližnjem avditoriju Lutkovnega gledališča, ob hladnih jesenskih večerih pa dogajanje prestavi v notranjost kluba. Tam so večkrat prisotni že dobro znani Avtmigeci, druščina (običajno različnih) mladih komikov, ki na razgibanih večerih smeha preizkuša nove šale. Nekoliko drugačne, a prav tako izjemno zabavne, so predstave improvizacijskega gledališča, ki s vključevanjem publike vedno poskrbijo za salve smeha. Ena izmed večjih impro skupin pri nas je Banda Ferdamana.

ples, šport, Maribor, ŠOUM, koncerti, kvizi, dogodki, Štuk, zabava, Tango Young, komični četrtki
Avtmigeci so ena izmed gonilnih sil stand up komedije v severovzhodnem delu Slovenije.

Z novim študijskim letom se začenjajo tudi četrtkovi večeri kulture v organizaciji Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), ki za trebušne mišice študentov skrbi ob četrtkih na Štuku. Tam so se v preteklosti predstavili znani komiki, kot so Gašper Bergant, Perica Jerković in Vid Valič, na prvem letošnjem komičnem četrtku pa bodo nastopili Sašo Stare, Matic Kokošar in Jan David Kljenak.

Koncerti

Za koncerte vseh žanrov so primerni naslovi Poštna ulica, Glavni trg, KGB Maribor in seveda Štuk. 20. oktobra nas prav na Štuku čaka prava glasbena poslastica – finale glasbenega natečaja Šourock, na katerem bodo nastopili tudi lanski zmagovalci, Smetnaki.

Nizke temperature pa nikakor ne pomenijo, da je dogajanja v Mariboru za letos konec. V novembru se bo na primer ponovno odvila že dobro znana Ftrgatev v organizaciji Kluba mariborskih študentov (KMŠ). Študentski že tradicionalni dogodek se bo letos zgodil v UŠC Leona Štuklja, več informacij o nastopajočih pa še izvemo.

Kvizi

Če želiš preveriti svoje znanje in s prijatelji preživeti zabaven večer z elementi poljudne znanosti, je zate prava izbira obisk katerega izmed trivia kvizov. ŠOUM v ta namen organizira Trivia night, prvi letošnji se bo zvrstil že 9. oktobra. Za možgansko telovadbo pa skrbijo tudi v lokalu Piaf na Poštni ulici, kjer so doslej zabeležili že 66 izvedb Piaf kviza.

ples, šport, Maribor, ŠOUM, koncerti, kvizi, dogodki, Štuk, zabava, Tango Young, komični četrtki
ŠOUM-ov Trivia Night na Štuku: gigantsko študentsko “brainstormanje”.

Razstave

Odgovor na vprašanje kam v Mariboru? se lahko glasi tudi: na razstavo. Za klasične razstave se lahko nameniš v muzeje in galerije. Pravi hrami umetnosti in znanja so Pokrajinski muzej Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Umetnostna galerija Maribor. Če si želiš bolj alternativne scene in odkrivanja manj znanih umetnikov ter dogodkov “izven okvirjev”, pa preveri naslednja prizorišča: KID KIBLA, GT22 in Pisarna.

Zabava skozi športno aktivnost

Da od vsega učenja in počivanja ne postanemo preveč leni, se moramo občasno kdaj tudi razgibati. Za športno udejstvovanje lahko sami poskrbimo v športnih dvoranah, fitnesih in na prostem, serijo možnosti pa nam ponuja tudi Zdrava zabava.

Že v petek, 13. oktobra, te pričakujejo na Seltronovem nočnem teku na Kalvarijo, ki bo letos potekal že štirinajstič. Si pripravljen, da v družbi športnih sorodnih duš premagaš 454 stopnic? Sicer pa (res obsežno) serijo dogodkov in študentom zelo prijaznih vadb spremljaj na njihovi spletni strani in na Facebooku.

Če ti bolj (ali tudi) diši vihtenje po plesnih dvoranah, pa k vpisu novih članov ob začetku študijskega leta vabi folklorno društvo Akademska folklorna skupina (AFS) Študent.

ples, šport, Maribor, ŠOUM, koncerti, kvizi, dogodki, Štuk, zabava, Tango Young, komični četrtki
V svoje vrste ponovno vabi društvo z več kot petdesetletno tradicijo, AFS Študent.

Podobno k vpisu v oktobru vabi tudi Akademski pevski zbor (APZ) Maribor. Če poješ kot slavček, je sodelovanje v študentskem pevskem zboru vsekakor priložnost, da tvoj grleni glas ne ostane ujet pod domačim tušem.

Kam torej v Mariboru?

Za mariborsko dogajanje sledi tudi programu Društva Hiša!, Rajzefiber, kjer organizirajo zanimive delavnice in vodenja ter dogodkom Mladinsko kulturnega centra Maribor (MKC Maribor). Premalo izpostavljena, a vsekakor z bogatim programom polna sta tudi MC Pekarna in Gustaf. Pojdi preverit. Seznam dogodkov najdeš tudi na Visit Maribor.

Kot že zapisano in dobro poznano, razgibane dejavnosti za študente nenehno organizira ŠOUM. Bodi na preži za zanimivim dogajanjem, saj te poleg omenjenega vabijo tudi na mednarodne večerje z erasmusovci, potopise, krvodajalske akcije, delavnice in izobraževanja …

Novinarke DOSTOP.si
arhiv DOSTOP.si, Luka HERNET

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button