GlasbaŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: mariborske pesmi za vsako priložnost

Maribor je navdih mnogih umetnikov – pisateljev, pesnikov in seveda tudi glasbenikov. Ta lep kraj imamo tako radi, da o njem napisane pesmi z veseljem prepevamo. Katere so "klasične" mariborske pesmi, ki so primerne tako za zabavo v Mariboru kot tudi za obujanje prijetnih občutkov, ko smo izven našega mesta?

“Ko toti Štajerc v Dravo pade, pol jo spije iz navade …”

Spodobi se, da pisanje o odličnih mariborskih pesmih začnemo z omembo dobro poznanega in več desetletij aktivnega glasbenika. Alfi Nipič, starosta slovenske glasbene scene, opeva mariborske lepote in značajske lastnosti Štajercev. Njegova “Ko toti Štajerc v Dravo pade” je skoraj že ponarodela. Nadvse je primerna za štajerska slavja in poslušanje ob (velikem) kozarcu špricarja.

“Vse bi dal za toto moje faking mesto”

Maribor, predvsem pa njegov značilen naglas v svojih pesmih slavi skatepunk skupina Alo!Stari. Mariborski pubeci življenje v Mariboru in našo prelestno govorico slavijo v prav vseh svojih pesmi. To pa je popolnoma jasno že iz njihovih naslovov: Nea vem kam, Kaj naj zaj nareim, Danes se mi nea da ….

“O, moj Maribor je tak fejst nor, da srcu vse verjame …”

Naslednji glasbenik, ki z ljubeznijo opeva Maribor in Štajersko, je Zoran Predin. V pesmi S totega konca pripoveduje zgodbo o srčnosti ljudi iz našega konca Slovenije. Mariborske pesmi so mu kot domačinu očitno blizu, saj je rodnemu mestu posvetil tudi pesmi Moj Maribor je nor in Štajerc oz. V štajerski kleti, pri kateri je naredil priredbo pesmi Alfija Nipiča.

“… za Maribor nam srce gori …”

Ko je govora o Mariboru, seveda ne moremo spregledati naše nogometne tradicije. Večino Mariborčanov namreč povezuje ljubezen do nogometa. Tudi če nismo zagreti navijači kluba NK Maribor, zagotovo čutimo pripadnost in skupinski duh, ko je na igrišču naša ekipa. Tako v Mariboru velikokrat odzvanjajo nogometne pesmi. Uradna himna kluba, najbolj vijolična izmed mariborskih pesmi, se imenuje Hej hej viole, izvajajo pa jo še ene staroste mariborske glasbene scene, Čudežna polja.

“Maribor po tebi mi diši …”

Maribor in občutke, ki jih sproža v ljudeh, opeva tudi skupina Simpatico, ki je skladbo skupine The Zutons, Valerie (morda se spomniš verzije Amy Winehouse?), priredila in ustvarila pesem Valerija (Maribor diši). Poleg besedila se Maribor seveda pojavlja tudi v videospotu. Dišeče ozračje naše krasne štajerske metropole pa Simpatico opeva tudi v med karanteno posneti skladbi Maribor zjutraj. Ker kaj diši lepše, kot vonj pohorskih gozdov po sončnem vzhodu ali vonj kave, ki se vije po mariborskih ulicah?

“… rad imam toto naše lepo mesto …”

Staro mariborsko pesem, ki sta jo v osemdesetih letih pela Vinko Šimek in Edvin Fliser, Moj Maribor, je priredila ekipa Reporter Milan, ki ji je dodala nekaj komičnih podnot. Pesem se je od takrat usidrala v naša srca in postala stalnica mariborskih zabav. Priredbo so leta 2017 izdali tudi Poskočni muzikanti v navezi z Edvinom Flisarjem in Alfijem Nipičem.

Maribor pa lahko v srcu s pomočjo glasbe nosimo tudi s poslušanjem in podpiranjem lokalnih ustvarjalcev, kot so Emkej, raperski kolektiv Tekochee Kru, ki je v mnogih pesmih opisoval motive iz mariborskega življenja, Luka Šulić, mariborska polovica virtuoznega dua 2Cellos, in seveda Damjan Murko, slavček in prvi glas Štajerske.

Za konec pa še naši ljubezni do Maribora, ki nam predstavlja kar sam svoj planet. O njej v pesmi Planet Maribor prepeva tudi OAK. V videospotu lahko poleg prostranih mariborskih ulic vidiš tudi nekatere izmed mariborskih najbolj prepoznavnih obrazov in/ali znancev – ker smo Maribor prav vsi.

Prvič objavljeno 4. oktobra 2019.

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si
ikona snemalec ThePigleet – Ko toti Štajerc v Dravo pade; Zoran Predin – Zoran Predin – S Totega Konca; Alo!Stari – Alo!Stari – Vse bi dal; Portorož 1905 – NK MARIBOR – Himna; Simpatico Maribor – SIMPATICO – VALERIJA (Maribor diši); marko canjko – Reporter Milan – ŠTAJERSKA; Fagmobile Studios – OAK – Planet Maribor (Official Video).

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button