Kulsko

Novoletne tradicije sveta, ki jih lahko preizkusiš za srečo

Če bi rad v letu 2020 še kaj dodatne sreče, je dobra ideja, da poskusiš kakšno novoletno tradicijo, ki jo izvajajo v državah po svetu. Med njimi je razbijanje krožnikov, prehranjevanje za sedem ljudi, tekanje okoli hiše/stanovanje s praznim kovčkom …

Novo leto za mnoge pomeni nov začetek. Spominjamo se preteklega leta, kupimo nove koledarje in ustvarjamo novoletne zaobljube. Ljudje po svetu pa novo leto pozdravijo z različnimi tradicijami. Slovenci ga začinimo s sarmo, biftekom in pogosto (prepovedano) pirotehniko. Po svetu pa ima skoraj vsaka država svoje novoletne tradicije, ki prinašajo srečo. Poskusi kakšno in ugotovi, če se ti bo obrestovala. Škoditi zagotovo ne more.

Danska: razbijanje krožnikov

Ne gre nujno za krožnike, ampak kakršnokoli posodo, ki je običajno ne uporabljaš. Ker je ne uporabljaš pogosto, so Danci za njo namreč našli boljšo rešitev. Njihova tradicija pravi, da jo “z ljubeznijo” razbij po vratih prijateljev in sorodnikov. Verjamejo namreč, da na tak način odženeš zle duhove in s kaosom sprejmeš pozitivnost.

Španija: 12 grozdov

Določeni predeli Španije imajo namesto običajnega 10 sekundnega odštevanja do novega leta raje 12 sekundno. 12 namreč predstavlja 12 mesecev v letu. V teh sekundah pa moraš pojesti 12 grozdov, priporočeno je, da je grozdje brez pečk. Če ti uspe pojesti vseh 12 do novega leta, pomeni, da bo novo leto zate srečno. Ne pozabi žvečiti!

novo leto, praznovanje, novoletno praznovanje, skok v novo leto, tradicije za novo leto, različne tradicije, tradicije po svetu, novoletne tradicije po svetu, zanimive tradicije, neobičajne tradicije, sreča, tradicije za srečo, srečne tradicije, katere tradicije prinašajo srečo, razbijanje krožnikov, kovanec, denar za novo leto
Bi ti uspelo pojesti 12 grozdov v 12 sekundah?

Kolumbija: en krog s praznim kovčkom

Kolumbijci imajo zanimivo tradicijo, ki spodbuja potovanje po svetu. Na novoletni dan s praznim kovčkom pretečejo en krog okoli hiše oziroma stanovanja. Krog namreč simbolizira, da boš imel naslednje leto vsaj eno uspešno potovanje okoli sveta.

Turčija: met granatnega jabolka

Turki si za novo leto umažejo roke oziroma vrata – ob vrata vržejo granatno jabolko. Če si se že kdaj pobližje spoznal z granatnim jabolkom, verjetno veš, da gre za eno bolj umazanih tradicij. Ampak vreči jo moraš s vso močjo, saj naj bi število semen, ki padejo ven, simboliziralo, koliko sreče boš imel v prihodnjem letu. Več semen seveda pomeni več sreče.

novo leto, praznovanje, novoletno praznovanje, skok v novo leto, tradicije za novo leto, različne tradicije, tradicije po svetu, novoletne tradicije po svetu, zanimive tradicije, neobičajne tradicije, sreča, tradicije za srečo, srečne tradicije, katere tradicije prinašajo srečo, razbijanje krožnikov, kovanec, denar za novo leto
Mnoge novoletne tradicije se nanašajo na denar.

Romunija in Bolivija: kovanec v reko ali v torto

Kovanci se pogosto znajdejo v novoletnih tradicijah kot simboli denarja v novem letu. V Romuniji jih za srečo na novoletni dan radi mečejo v reke, v Boliviji pa en kovanec spečejo v torto. Tisti, ki prejme kos s kovancem, naj bi imel pred sabo še posebej dobro leto. Tisti, ki prejmejo navaden kos, pa so še vedno dobili torto, tako da na koncu nihče ni žalosten.

Estonija: jesti za sedem ljudi

Gre za navado, ki se je Slovencem verjetno ne bi bilo težko držati. Nekateri Estonci na silvestrski dan pojedo kar sedem obrokov. S tem bi naj nahranili in vzeli moč sedmih moških. Seveda jih lahko poješ tudi več.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button