KulskoPrehrana

Sladoled: lani ga je povprečen Slovenec polizal kar 4 litre

Vsako tretjo nedeljo v juliju obeležujemo svetovni dan sladoleda. Podatki kažejo, da si povprečen Slovenec doma privošči skoraj štiri litre sladoleda letno. Pri tem smo povprečno za liter sladoleda odšteli 3,7 evra.

Največ sladoleda v EU je proizvedla Nemčija

V EU imamo zelo radi sladoled. Leta 2020 so ga članice proizvedle tri milijarde litrov. Največja proizvajalka je bila Nemčija z 21,5-odstotnim deležem, sledila je Italija, ki je izdelala 17,1 odstotka vsega evropskega sladoleda, navaja statistični urad.

Sladoled smo lani tudi uvažali in izvažali: uvozili smo za 15,8 milijona evrov sladoleda, od tega največ iz Nemčije ter s Hrvaške. Iz Slovenije pa smo izvozili za 85,2 milijona evrov. Od tega je kar tretjina sladoleda potovala v Združeno kraljestvo, skoraj petina pa v Nemčijo.

Povprečen prebivalec Slovenije si je po zadnjih razpoložljivih podatkih doma privoščil 3,9 litra sladoleda letno. Za liter sladoleda smo v Sloveniji povprečno odšteli 3,73 evra, cena porcije sladoleda s smetano pa je bila 5,10 evra.

V Sloveniji obožujemo sladoled tudi v imenih

V začetku letošnjega leta je bilo v Sloveniji 568 Lučk, 369 Tomov, 60 Maximov, ob tem pa še 27 prebivalcev s priimkom Kornet ter 79 s priimkom Ježek.

Eden najbolj poznanih slovenskih sladoledov nosi ime Planica. V Sloveniji sta dva kraja s tem imenom, in sicer v občinah Kranj ter Rače-Fram.

Praznovanje svetovnega dne sladoleda sicer izhaja iz ZDA, kjer so v kongresu leta 1984 razglasili julij tistega leta za nacionalni mesec sladoleda, 15. julij pa za nacionalni dan sladoleda. Čeprav je resolucija omenjala le mesec in dan specifičnega leta, se je praznovanje obdržalo vse do danes. V svetu se ta dan vsako leto obeležuje tretjo nedeljo v juliju.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button