KulskoTehnologija

Google najavil novo storitev

Google Live Transcribe pretvarja govor v tekst v realnem času

Google je najavil storitev Live Transcribe, ki omogoča strojno pretvarjanje govora v tekst v realnem času.

Gre za brezplačno rešitev, ki bo s pomočjo tehnologije samodejnega strojnega podnaslavljanja povečala dostopnost govornega sporazumevanja v realnem času med drugim za gluhe in naglušne.

Live Transcribe bo najprej deloval na napravah z mobilnim operacijskim sistemom Android. Na Googlovih mobilnikih Pixel 3 bo prednameščen, v razvojni različici pa je že na voljo v Googlovi spletni trgovini Play Store – za slovenske uporabnike so jo poimenovali Sproten prepis.

Rešitev podpira tudi slovenščino.

Rešitev podpira več kot 70 jezikov, s čimer pokriva več kot 80 odstotkov svetovnega prebivalstva. Zagon transkripcije govora v realnem času je možen znotraj vsake aplikacije, s klikom na standardno sistemsko ikono za dostopnost, so v Googlu še zapisali na svoji spletni strani.

Rešitev so razvili v sodelovanju z ameriško univerzo Gallaudet, specializirano za izobraževanje gluhih in naglušnih. Glavni motiv za razvoj rešitve Live Transcribe je namreč omogočiti gluhim in naglušnim čim bolj učinkovito sodelovanje v pogovorih v realnem času.

Osrednja tehnologija v ozadju rešitve je samodejna prepoznava govora oziroma v angleškem jeziku automatic speech recognition (ASR), ki računalnikom omogoča zaznavo govorjene besede in pretvorbo te v tekst za branje.

Google že dlje časa uporablja tehnologijo ASR med drugim za samodejno podnaslavljanje video posnetkov na video portalu Youtube. Live Transcribe deluje s pomočjo povezave z Googlovimi strežniki za prepoznavo govora, pri čemer je ta zasnovana tako, da ne zahteva prekomernega prenosa podatkov.

Več informacij je na voljo na spletnem naslovu ai.googleblog.com//real-time….

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGAndroid

Sorodni članki

Back to top button