Tehnologija

Slovenski satelit TRISAT pripravljen na polet

Satelit TRISAT je pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma 9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA. Izmetni nosilec, v katerem se sedaj nahaja satelit TRISAT s preostalimi sateliti, bo najprej prepeljan v Brno na Češkem, kjer bo predvidoma 15. julija 2019 integriran s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS.

Člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in raziskovalci podjetja SkyLabs d. o. o. so v petek, 5. julija, v čisti sobi fakultete v Mariboru uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita TRISAT. Poganja pa ga platforma NanoSky I podjetja SkyLabs. Satelit je bil nato dostavljen v Delft na Nizozemskem. Tam so ga v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space, 8. julija 2019 integrirali v izmetni nosilec.

Satelit končno pripravljen na istrelitev

Integracijo na Nizozemskem je organiziralo italijansko podjetje SAB Launch Services. Po podpisu pogodbe o izstrelitvi satelita TRISAT z Univerzo v Mariboru je to odgovorno za njegovo utirjenje. Satelit je tako pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma  9. septembra iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA. Izmetni nosilec, v katerem se sedaj nahaja satelit TRISAT s preostalimi sateliti, bo najprej prepeljan v Brno na Češkem. Tam bo predvidoma 15. julija integriran s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS, nato pa bo celoten tovor dostavljen v Francosko Gvajano, od koder bo satelit TRISAT z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 km. Ekipa TRISAT je dobila kompliment od nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space glede nivoja kvalitete priprave satelita in njegove integracije.

 

 

 UM
 UM

Sorodni članki

Back to top button