Tehnologija

Slovenski satelit TRISAT pripravljen na polet

Satelit TRISAT je pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma 9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA. Izmetni nosilec, v katerem se sedaj nahaja satelit TRISAT s preostalimi sateliti, bo najprej prepeljan v Brno na Češkem, kjer bo predvidoma 15. julija 2019 integriran s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS.

Člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in raziskovalci podjetja SkyLabs d. o. o. so v petek, 5. julija, v čisti sobi fakultete v Mariboru uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita TRISAT. Poganja pa ga platforma NanoSky I podjetja SkyLabs. Satelit je bil nato dostavljen v Delft na Nizozemskem. Tam so ga v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space, 8. julija 2019 integrirali v izmetni nosilec.

Satelit končno pripravljen na istrelitev

Integracijo na Nizozemskem je organiziralo italijansko podjetje SAB Launch Services. Po podpisu pogodbe o izstrelitvi satelita TRISAT z Univerzo v Mariboru je to odgovorno za njegovo utirjenje. Satelit je tako pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma  9. septembra iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa VEGA. Izmetni nosilec, v katerem se sedaj nahaja satelit TRISAT s preostalimi sateliti, bo najprej prepeljan v Brno na Češkem. Tam bo predvidoma 15. julija integriran s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS, nato pa bo celoten tovor dostavljen v Francosko Gvajano, od koder bo satelit TRISAT z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 km. Ekipa TRISAT je dobila kompliment od nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space glede nivoja kvalitete priprave satelita in njegove integracije.

 

 

 UM
 UM

.
Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close