Tehnologija

Google bo v digitalno preobrazbo Slovenije investiral 2,5 milijona evrov

Podjetje Google in služba vlade za digitalno preobrazbo sta včeraj, 9. decembra 2021, podpisala sporazum, na podlagi katerega bo podjetje v naslednjih dveh letih v Slovenijo investiralo 2,5 milijona evrov za pomoč pri digitalni preobrazbi. 

“Danes je zgodovinski dan za digitalno preobrazbo Slovenije. S podpisom partnerskega sporazuma in investicijo podjetja Google uresničujemo vizijo Slovenije, ki je napredna, moderna in odprta v svet,” je na novinarski konferenci po podpisu sporazuma dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

V okviru tega partnerstva bosta podjetje Google in organizacija Google.org investirala 2,5 milijona evrov v slovensko znanje na področju umetne inteligence in v razvoj slovenskega socialnega podjetništva.

Denar namenjen razvoju IT, AI, socialnemu podjetništvu

Med prejemniki sredstev so vodilne slovenske raziskovalne, izobraževalne in podjetniške institucije. V okviru sporazuma bo Google podpiral slovenski digitalni ekosistem tudi v prihodnje. “Skupaj bomo vodili dialog na področju digitalne preobrazbe našega gospodarstva in družbe. Obenem bo naša vladna služba podjetju Google predlagala sodelovanje tudi pri drugih strateških projektih,” je še dejal minister.

En milijon evrov namenjajo spodbujanju razvoja sistemov IT in spodbujanju učenja o umetni inteligenci. V tem okviru bo del sredstev prejel Laboratorij za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija pobude na področju umetne inteligence za šole. Nepovratna sredstva za razvoj raziskav ekosistema umetne inteligence pa bo prejel tudi Institut Jožef Stefan (IJS). Tam je več kot 150 raziskovalk in raziskovalcev, ki se ukvarjajo s področjem umetne inteligence.

Dodatnih milijon evrov bo Google.org namenil za krepitev slovenskega ekosistema socialnega podjetništva ter dodatnih 500.000 evrov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo dostop do kapitala in podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi. Sredstva so del novega Google.org Sklada za družbene inovacije v Evropi, ki podpira razvoj socialnega podjetništva v Evropi. V okviru tega sklada bodo nepovratna sredstva zagotovili Skladu 05.

Današnji podpis je izjemno pomemben tudi za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj digitalizacija močno vpliva na trg dela. Google bo sedanjim in prihodnjim podjetnikom, zaposlenim in iskalcem zaposlitve nudil brezplačne delavnice, orodja in programe ter namenska posvetovanja.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button