Kultura

Smrt v Benetkah v koreografiji in režiji Valentine Turcu

Premiera Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 9. novembra 2018, v Veliki dvorani premierno izvedel dramski balet Smrt v Benetkah v koreografiji in režiji Valentine Turcu, ki je v koprodukciji z Baletom HNK Zagreb nastal po noveli Thomasa Manna in na glasbo Gustava Mahlerja.

Kot je zapisal eden izmed največjih nemških literatov in nobelovec Thomas Mann (1875–1955) v svoji prozni mojstrovini Smrt v Benetkah, je samota tista, ki “rodi izvirnost, drzno in vznemirljivo lepoto, pesem. Samota pa rodi tudi nasprotje tega: nesomernost, absurd in pregreho”.

Celovečerni dramski balet v umetniški zasnovi mednarodno priznane koreografinje in Prešernove nagrajenke Valentine Turcu, pregneten z lirično lepoto dramatične Mahlerjeve glasbe, Mannovo novelo interpretira z njej lastnim koreografskim rokopisom v kontekstu sodobnega gledališča.

»Odločila sem se, da baletno predstavo postavim v kontekst, ki bi reflektiral nas same v sedanjosti. S strastjo in potrpežljivostjo sem lastno vizijo preoblikovala v gibanje čudovitih plesalcev, katerih duše utripajo z navdihujočim magnetizmom že od samega začetka ustvarjanja tega neobičajno filmskega baleta.«

Nova plesna interpretacija Mannove novele z razpiranjem pomembnih družbenih problematik jasno pokaže, kje je pravzaprav dostojanstvo umetnika v času perpetuirane dekadence, ki ga živimo.

Nastopili bodo Takuya Sumitomo/Anton Bogov, Sytze Jan Luske, Jan Trninič, Jelena Lečić, Catarina de Meneses, Ionut Dinita, Monja Obrul, Hristina Stojčeva, Vanja Vitman, Satomi Netsu, Ema Perič, Ines Uroševič, Branka Popovici, Filip Jurič, Olesja Hartmann Marin, Matjaž Marin, Asami Nakashima, Yuya Omaki, Tanja Baronik, Sergiu Moga, Ines Petek, Alexandru Pilca in Mircea Golescu.

Koreografija, režija, dramaturgija, glasbeni koncept Valentina Turcu, asistent koreografije Anton Bogov, scenografija Marko Japelj, kostumografija Alan Hranitelj, oblikovanje svetlobe Aleksandar Čavlek, video projekcije Matjaž Mrak, asistentka kostumografa Petra Dančević Pavičić, oblikovanje zvoka Gorazd Vever, baletna mojstrica Alenka Ribič.

Po premieri bo Smrt v Benetkah v Mariboru na sporedu še 11., 13., 14., 16. in 17. novembra 2018.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSNG Maribor
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780 Tiberiu Marta

Sorodni članki

Back to top button