Življenjski slog

Kaj telo pove o naši osebnosti?

So odkrite povezave med telesom in obnašanjem posameznika le naključje?

Naša osebnost bi lahko bila odvisna tudi od našega fizičnega telesa, pravi nova raziskava, ki je med drugim ugotavljala kako splošna privlačnost, višina in celo kapaciteta pljuč vplivajo na naše obnašanje.

Izgled portret
Teorija fakultativne kalibracije pravi, da je naše obnašanje odvisno tudi od izgleda.

Čeprav večina ljudi še ni slišala za teorijo, znano pod tehnično zvenečim imenom fakultativne kalibracije, pa je v praksi gotovo že kdaj razmišljala o njej. V središču teorije leži predpostavka, da naš fizični izgled vpliva na našo osebnost in obnašanje. Ker ju pomaga izoblikovati tudi naša izkušnja sveta in ker na podlagi našega izgleda nimamo istih družbenih izkušenj – te so nam lahko olajšane, če je naš videz konvencionalno privlačen in otežene, če temu ni tako- tudi naše osebnosti niso enake.

Christoph von Borell, psiholog na Univerzi v Goettingenu, je verjel, da teorija fakultativne kalibracije potrjuje obstoječe stereotipe o privlačnih ljudeh, ki naj bi bili bolj družabni, aktivni ter celo agresivni. Svoja prepričanja je skupaj z raziskovalno ekipo poskušal dokazati v nedavno objavljeni raziskavi, a brez večjega uspeha.

Še posebej pri ženskih udeleženkah raziskave niso uspeli dokazati nobene povezave med privlačnostjo (udeleženke so se ocenjevale same in s pomočjo zunanjega opazovalca) in ekstravertiranimi osebnostmi značilnostmi. Pri moškem delu sodelujočih pa so sicer zaznali le povezavo med odločnostjo in atletskim tipom postave. A ker ta ni edino merilo privlačnosti, ne moremo govoriti o pravi vzročni odvisnosti.

Odsev v prizmi
So deli naše osebnosti res pogojeni z našim telesom?

Kljub neuspehu pri dokazovanje prvotne hipoteze, je raziskava odkrila druge nenavadne povezave med našim fizičnim stanjem in osebnostjo: visoki moški so bili izrazito bolj družabni kot njihovi nižji soudeleženci, pri ženskah pa so zaznali povezavo med pljučno kapaciteto in pustolovskostjo.

Naše telo tako nedvomno pomaga oblikovati našo osebnost, le na drugačen način, kot so raziskovalci sprva pričakovali. Najdene povezave bi sicer lahko razložili tudi z drugačnimi teorijami – denimo, da ljudje, ki niso posebno cenjeni zaradi svojega videza, podzavestno kompenzirajo na drugih področjih in si priljubljenost zgradijo skozi ekstravertiranost.

 

DOSTOP.si / KA
splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button