Uncategorized

V Vetrinjskem dvoru se s torkom pričenja cikel Teorija filma

Film Factory, Pekarna Magdalenske mreže in Mariborska knjižnica napovedujejo pričetek cikla Teorija filma. Gre za 12 strokovnih predavanj kot nadaljevanje lanskega cikla, skozi katerega so udeleženci spoznavali osnove zgodovine filma. Predavanja bodo od torka potekala v mariborskem Vetrinjskem dvoru.

Po navedbah organizatorjev gre za pomemben prispevek k izobraževanju občinstva. “S tem ko smo v Mariboru že več let brez mestnega kina, so cele generacije otrok in mladih, pa tudi odraslih, prikrajšane za filmsko vzgojo,” je za povedala Lucija Smodiš iz Pekarne Magdalenske mreže.

Z društvom Film Factory poudarjajo, da je bila v 126 letih obstoja filma teorija zvest spremljevalec sedme umetnosti. “Skozi razvoj filmskega jezika so vzniknili tudi raznovrstni načini, kako si lahko filme razlagamo in skozi kakšno prizmo jih lahko gledamo. V ciklu predavanj Teorija filma bomo s pomočjo slovenskih filmskih strokovnjakov to področje prinesli splošnemu občinstvu,” so sporočili.

Preko predavanj bodo poskušali razkriti različne načine, kako lahko gledalci razne teoretske poglede tudi sami uporabijo pri lastnem gledanju vseh vrst filmov. “S tem bo tudi to področje postalo dostopno najširšemu občinstvu, kar ima pomembno vlogo pri vizualnem opismenjevanju splošnega prebivalstva,” so dodali.

Prvo predavanje že ta torek, 8. marca

Na prvem srečanju v torek ob 18. uri bo svobodni ustvarjalec ter docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na Akademiji za radio, film in gledališče (AGRFT) v Ljubljani Andrej Šprah predaval o teoriji montaže in filmskem formalizmu.

Predavanja, ki so jih v društvu Film Factory, Pekarni Magdalenske mreže in Mariborski knjižnici pripravili v sodelovanju s strokovnim sodelavcem Maticem Majcnom, bodo potekala dvakrat mesečno od marca do junija in od septembra do decembra.

Med drugim bodo gostili filmskega teoretika, scenarista in esejista Igorja Koršiča, filmskega teoretika in publicista Cirila Oberstarja, filmsko teoretičarko ter predavateljico raziskovalnih metod v komunikologiji Melito Zajc, filmskega kritika in publicista Zdenka Vrdlovca ter novinarko in publicistko Jelo Krečič Žižek.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button