Življenjski slog

10 znakov, da imaš preveč oblačil in kaj storiti glede tega

Te že grabi panika, ko se ti oblačila kot plaz stresejo na tla vsakič, ko odpreš omaro? Jih ima ogromno še vedno cene ali pa ti jih polovica sploh ni več prav? Si kupil nekaj, kar se ti je takrat zdelo super, pa je retrospektivno res grdo? Preveri, kaj lahko storiš glede tega.

Ali je mogoče imeti preveč oblačil? Če te vsakič, ko odpreš omaro, zgrabi rahla panika in se začneš spraševati, ali kopičiš oblačila, nisi sam. Nedavne študije so pokazale, da ima povprečna oseba v svoji omari približno 103 oblačila, večina ljudi pa ima v njej skoraj za 300 dolarjev oblačil, ki jih niso nikoli nosili. Ljudje, ki se težko znebijo oblačil, so tudi bolj zaskrbljeni in imajo višjo stopnjo depresije. Če se ti zdi, da je tvoja omara neobvladljiva, je morda čas, da nekaj ukreneš.

Odvisnosti od nakupovanja so bolj pogoste, kot si misliš in omara se lahko dokaj hitro napolni. Tukaj imaš nekaj znakov, kako prepoznati, da imaš v svoji omari preveč kosov.

10 znakov, da imaš preveč oblačil

 1. Ne najdeš stvari v svoji omari.
 2. Traja kar precej časa, da se oblečeš.
 3. Pozabiš, kaj že imaš, in kupiš dvojnike.
 4. Veliko oblačil ti ni prav.
 5. Veliko kosov oblačil ima še vedno cene.
 6. Tvoji predali ali vrata omare se ne zaprejo.
 7. Vsepovsod so kupi oblačil.
 8. Oblačila shranjuješ v več prostorih.
 9. Ko gledaš svojo omaro, ti to povzroča stres.
 10. Počutiš se neprijetno v svojih oblačilih.
Ko se omara enostavno preveč napolni, je čas, da se znebiš kakšnega kosa… ali dveh, treh.

Kako se znebiti oblačil, ko jih imaš preveč?

Če se najdeš kjerkoli na zgornjem seznamu, je verjetno čas, da se znebiš par kosov. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali, da boš znova vzljubil svojo omaro:

 1. Reviziraj svojo garderobo: oceni vsak kos oblačila, ki ga imaš ter jih poskusi sortirati na tiste, ki jih želiš obdržati in na tiste, ki jih res ne potrebuješ.
 2. Razišči, kaj je tvoj osebni stil in obdrži oblačila, ki se mu prilagajajo.
 3. Znebi se vseh oblačil, ki ti niso prav, se ne prilagajajo tvojemu osebnemu stilu ali pa zagotovo veš, da jih nikoli več ne boš nosil.
 4. Prodaj ali doniraj stara oblačila.
 5. Zaveži se, da ne boš kupil ničesar več, vsaj za nekaj časa.
 6. Najdi boljše načine shranjevanja, da lažje organiziraš to, kar je ostalo. Mogoče oblačila uredi po barvi ali pa jih zloži vertikalno in tako prihrani nekaj prostora.
 7. Postavi si realistične meje, koliko oblačil je pametno imeti.
 8. Bodi bolj previden, kaj kupuješ oziroma kupi samo tisto, kar potrebuješ ali kaj unikatnega, česar še nimaš.
Najti osebni stil je ključ do tega, da se odločiš, katera oblačila je vredno obdržati, katera donirati in katera kupovati v prihodnje.

Čeprav je lepo imeti veliko oblačil in kombinirati različne stvari, te lahko preveč oblačil začne fizično in čustveno obremenjevati. Ne boj se redno čistiti omare in si vzemi čas za namerno nakupovanje, da boš kupil le tisto, kar potrebuješ (in kar boš dejansko nosil).

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button