KulskoŽivljenjski slog

Kaj storiti takrat ko ne veš, kaj bi se odločil?

Življenje je polno odločitev. Se ti kdaj zgodi, da ne veš katera je prava? Beri naprej!

Kaj lahko storiš, ko ne veš, kako ravnati? Ne glede na to, za kakšno izbiro gre, je odgovor preprost. Sprva le globoko vdihni. V tem članku ti predstavljamo nekaj uporabnih strategij, ki ti bodo pomagale ugotoviti, kaj storiti, ko ne veš, kaj bi se odločil. Zapomni si, imaš to – verjamemo vate!

Pazi nase in na svoje razpoloženje!

Ko življenje postane preveč, morda ne misliš, da imaš čas za zabavo ali sprostitev. To vsekakor ne drži! V svoje vsakdanje življenje še vedno lahko vključiš stvari, ki jih imaš rad. Tudi če nekaj, kar imaš rad, počneš le 30 minut na dan, lahko s tem povečaš svojo produktivnost in se počutiš bolje. Seveda ni nujno, da gre za veliko dejavnost. Lahko je nekaj preprostega, kot barvanje, gledanje televizije ali kuhanje obroka s partnerjem. Pomembno je, da ustvariš načrt, kako se boš počutil/-a srečnejši/-a v prihodnje, zlasti ko gre za sprejemanje težkih odločitev.

Razmisli o prednostih in slabostih vsake izbire

Včasih, ko se moraš odločiti, ta ne pride zlahka. Vrtiš se v začaranem krogu, kar vodi v odlašanje. Vzemi si nekaj časa in zapiši prednosti in slabosti vsake odločitve. Nato se vprašaj, zakaj se morda bojiš ene izbire pred drugo. Ali slabosti ene izbire odtehtajo prednosti druge? Pomisli na prednosti kot cilje in slabosti kot strahove. Včasih ti lahko preoblikovanje misli pomaga videti stvari jasneje.

Lahko se na primer vprašaš: »Ali moj strah pred izgubo časa in denarja odtehta moj cilj, da dobim sanjsko službo?«

Ko razmišljaš o odločitvi se spomni, kdo si

Vsaka izbira ti pomaga pri rasti in razvoju. Če nisi prepričan, katero pot bi izbral, se vprašaj: »Kakšna oseba želim biti? Kaj cenim v življenju? Kaj me zanima?« Tvoje vrednote te oblikujejo kot osebo. Če je izbira v nasprotju z eno od tvojih temeljnih vrednot, morda ni prava izbira zate. Na primer, če ceniš družino, zaposlitev z urnikom, ki posega v družinski čas, morda ni idealna.

Sprejmi, da je občutek neprijetnosti del procesa

To, kar trenutno čutiš, je normalno in pri tem nisi sam. Odločati je težko, a občutek nervoze, tesnobe ali preobremenjenosti pomeni, da si na pravi poti. Tako se ne bi počutil, če ti ne bi bilo mar. Preoblikuj svoje nelagodje v nekaj, kar lahko zneseš. To ni znak, da se moraš ustaviti.

Vsak je na svoji življenjski poti

Primerjanje sebe z drugimi je več kot preprosto, vendar vedi, da tvoja pot ni enaka poti nekoga drugega. Premikaj se s svojim tempom in se osredotoči na tisto, kar je najboljše zate. Cilji drugih te ne smejo motiti. Ne pozabi, da tisto, kar osrečuje nekoga drugega, morda ne bo osrečilo tebe. To pa je  dobro!

Te zanimajo še drugi načini, kako lahko lažje prideš do odločitve? Najdeš jih tukaj.

Že veš, katera pot je prava?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button