Šport

DUP v dviganju uteži

Dva članska državna rekorda na DUP v olimpijskem dviganju uteži

Na Kodeljevem se je končalo državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v olimpijskem dviganju uteži. Študentke in študenti so natopili v 9 različnih kategorijah. Pri ženskah smo dobili štiri prvakinje, pri moških se je zmage veselilo pet dvigovalcev uteži.

Skupno je nastopilo 13 študentk in študentov.

Slovenska univerzitetna športna zveza je v sodelovanju z Zvezo olimpijskega dviganja uteži Slovenije organizirala državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v dviganju uteži. Tekmovanje je bilo izvedeno v večnamenski dvorani na Kodeljevem, v Ljubljani. Poleg študentskega prvenstva je bilo organizirano tudi državno prvenstvo za kadete in mladince.

 

Najboljši Nika in Neža

Pri študentkah je v kategoriji do 55 kg prvo mesto osvojila Nika Rejc, študentka Fakultete za šport (FŠ), Univerze v Ljubljani (UL). V disciplini olimpijski biatlon, kjer štejeta rezultata v disciplinah poteg in sunek, je skupno dvignila 125 kg. V kategoriji do 55 kg pa je postavila nov slovenski članski rekord v dvigovanju uteži. Po tekmovanju je povedala: »Po zmagi se počutim odlično. Želela bi morda še kakšen dvig več, a tudi trenutni rezultat me je pripeljal do zmage.«

V kategoriji do 64 kg je na tokratnem DUP bila najboljša Neža Ribarič, ki zastopa Lancaster University iz Velike Britanije. V kategoriji do 76 kg sta se za zmago udarili Nina Poredoš in Rebeka Pečjak, kolegici na Fakulteti za vede o zdravju (FVZ), Univerze na Primorskem (UP). Uspešnejša je bila Rebeka Pečjak, ki je skupno dvignila 153 kg.

 

Med moškimi je potekalo malo prvenstvo Fakultete za šport

V moški konkurenci je na univerzitetnem prvenstvu nastopilo osem tekmovalcev. V najlažji težnosti kategoriji, do 67 kg, je slavil novinec Rok Popit, študent FŠ UL. Tudi v kategoriji do 81 kg je nastopil samo en tekmovalec. Tim Mušič, študent Fakultete za strojništvo (UL) je v disciplini poteg dvignil 85 kg, v sunku pa 115 kg.

Največ prijavljenih tekmovalcev je bilo v težnosti kategoriji do 89 kg, kjer je bil najuspešnejši Graga Guld, študent FŠ UL. Šlo je za malo prvenstvo FŠ, saj tudi drugouvrščeni Florjan Božič in tretji Miha Dolenec prihajata iz iste fakultete. Dolenec je poleg 3. mesta med študenti osvojili tudi naslov mladinskega državnega prvaka z novim državnim rekordom tako v potegu kot v sunku. Skupno je dvignil 210 kg. Po zmagi v kategoriji do 89 kg je Guld razkril tudi zanimiv pregovor, ki velja v krogih dvigovalcev uteži: »Če se ukvarjaš s katerimkoli športom, ne boš znal dvigati uteži. Če pa se ukvarjaš z olimpijskim dviganjem uteži, boš veliko boljši v ostalih športih.«

V kategoriji do 96 kg je nastopal David Poredoš, študent FVZ UP. S skupno dvignjenimi 251 kg je osvojil drugi najboljši rezultat po Sinclair točkah na državnem univerzitetnem prvenstvu in zmagal v svoji težnostni kategoriji.

V najtežji moški kategoriji na DUP v olimpijskem dviganju uteži sta se pomerila Jure Škedelj in Janez Kalan. Škedelj, študent Medicinske fakultete UL, je bil razred zase, saj je bila njegova začetna teža na ročki vsaj 8 kg višja od konkurence. Zanesljivo je zmagal v kategoriji do 109 kg.

Tudi absolutno je največ kilogramov dvignil Jure Škedelj, ki je na DUP v olimpijskem dviganju uteži dvignil 287 kg. Tako je v disciplini olimpijski biatlon postavil slovenski članski državni rekord, in sicer v kategoriji do 109 kg.

 

Srečko FERLEŽ, SUSA
Srečko FERLEŽ, SUSA

Sorodni članki

Back to top button