Kulsko

Prva sveča na tekoči vosek, ki jo lahko v celoti recikliramo

Družinsko podjetje Proizvodnja Košir je ustvarilo svečo na tekoči vosek, ki lahko povsem dogori in jo je mogoče v celoti reciklirati. Sveča po uporabi ni za v koš, ampak se menja le vložek, ki je iz reciklirne PET plastike.

“Že od samega začetka so naše sveče okolju zelo prijazne, sedaj pa smo naredili še korak naprej. Razvili smo svečo Zvezda pod blagovno znamko EcoSija. To je prva na svetu v celoti trajnostno reciklirana sveča na tekoči vosek, ki lahko v celoti dogori in jo je možno popolnoma v celoti reciklirati.” Je pojasnila direktorica podjetja Tea Košir.

V Proizvodnji Košir pri sveči izpostavljajo njeno ohišje, ki se lahko reciklira in zdrži tudi več let. To pomeni, da se sveče po uporabi ne odvrže, ampak le menja vložek. Vložek je iz reciklirne PET plastike. Sveča gori do 19 dni, kar predstavlja manjšo porabo uporabljenih materialov. Je tudi edina sveča na svetu, ki ima varnostni pokrovček, poudarjajo. V prvi seriji, ki je šla na trg, so izdelali 50.000 takih sveč.

nagrobna sveča, sveče, Proizvodnja Košir, recikliranje, PET plastika, reciklaža, okolje,, sveča
Tekoči vosek popolnoma zgori, plastenka pa je nato pripravljena za reciklažo.

Podjetje je z novimi svečami uspelo na avstrijskem trgu. Nekaj avstrijskih občin, med njimi Celovec, Beljak in Špital, je postavilo celo posebne zabojnike za te sveče na pokopališčih. S predelovalcem se je podjetje Proizvodnja Košir dogovorilo, da ta material odkupi in ga vnovič pripravi za reciklažo.

Sveča, ki za pripravo na reciklažo ne potrebuje dodatne energije

V Sloveniji imamo nekaj odlagališč za odpadne sveče, problem pa je sama izvedba recikliranja, ki se izvaja na zelo malo območjih. “Pri PVC svečah s parafinskimi vložki recimo ne morejo brez velike porabe energije in dela ločiti parafinskega voska od plastike. Posebnost sveče Zvezda pa je, da se lahko v celoti takoj reciklira in ni potrebne dodatne energije, da se jo pripravi za reciklažo. Ker v sveči Zvezda tekoči vosek popolnoma izgori in ostane le PET plastenka, ki je pripravljena na reciklažo,” je pojasnil vodja prodaje Klemen Peljhan.

Proizvodnji Košir sicer pri proizvodnji sveč, tudi ekološke sveče na tekoči vosek, pomagajo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, kjer so zaposleni ljudje s posebnimi potrebami.

STAkrog
Unsplash, Tomi Lombar

Sorodni članki

Back to top button