KulskoZnanost

Eden od petih preživelih se po oživljanju spomni skorajšnje smrti

Neizogibnost smrti nam smrtnikom velikokrat povzroča tesnobne občutke. Nova raziskava, ki vključuje tiste, ki so se vrnili s samega roba, pa razkriva, da je izkušnja smrti morda manj mučna, kot si mnogi od nas mislimo.

Po intervjuvanju pacientov, ki so jim po srčnem zastoju nudili oživljanje oz. prvo pomoč, so raziskovalci ugotovili, da je imel vsak peti izmed njih lucidno izkušnjo smrti. 567 ljudi, ki jih je obravnavala raziskava, je srčni zastoj doživelo v bolnišnici, in tam bilo deležnih oživljanja.

Medtem ko si je manj kot 10 odstotkov od njih opomoglo dovolj, da so bili odpuščeni iz bolnišnice, so preživeli poročali o občutku ločenosti od svojega telesa in zunanjem opazovanju dogodkov brez bolečin ali stiske.

Drugi so poročali, da so med navidezno nezavestjo lahko podoživeli in ovrednotili svoje življenje. Precej skladno s starim klišejem, da se nam tik pred smrtjo pred očmi zavrti film celotnega življenja.

čas, ura, peščena ura
Izkušnja ob smrti je bila prvič obravnavana v tako obširni raziskavi.

Luč na koncu tunela in film življenja?

Namesto da bi se zgolj zanašali na pričevanja skoraj umrlih, so raziskovalci analizirali tudi vzorce aktivnosti možganskih valov bolnikov med oživljanjem. Pri tem so zaznali skoke aktivnosti, vključno z valovi gama, delta, theta, alfa in beta. Vsi ti se običajno pojavijo med zavestnimi procesi. Kljub temu, da bolniki v tem času niso kazali znakov življenja, je presenetljivo, da so bili ti izbruhi aktivnosti prisotni do ene ure po oživljanju.

Ti rezultati dokazujejo, da so ljudje na robu smrti in v komi podvrženi edinstveni izkušnji notranje zavesti, vključno z zavedanjem brez kakršnekoli stiske. Raziskava je bila nadaljevanje raziskave iz leta 2014, pri kateri so obravnavali 101 preživelega po oživljanju. Od vseh intervjuvanih je o podobni izkušnji ob skorajšnji smrti poročalo 41 odstotkov.

oživljanje, prva pomoč
Velika večina preživelih po oživljanju poroča, da je ta izkušnja pozitivno spremenila njihovo življenje.

Te izkušnje so vključevale videnje močne svetlobe, občutke podoživljanja situacij, spominjanje življenjskih dogodkov in srečevanje družinskih članov. Manjši del sodelujočih je poročal tudi, da so videli različne živali ali rastline, da so bili prestrašeni in da so ob skorajšnji smrti videli podobe nasilja.

Kar 95 odstotkov oživljenih je poročalo, da so doživeli občutke veselja in miru, 86 odstotkov jih je videlo svetlobo, 54 odstotkov pa je ob skorajšnji smrti doživelo pregled dogodkov svojega življenja.

Strokovnjaki so mnenja, da gre za edinstveno človeško izkušnjo, ki se pojavi na robu smrti. Najverjetneje gre za proces, ki omogoča dostop do najglobljih plasti zavesti. Nismo prepričani, zakaj točno do tega pride, tovrstne ugotovitve pa vsekakor odpirajo zanimiva vprašanja o človeški zavesti.

Kaj pa sploh je oživljanje?

Pri oživljanju gre za nudenje nujne pomoči, ki se ga izvede ob prenehanju bitja srca. Četudi postopek predstavlja razliko med življenjem in smrtjo, o njem mnogi vemo premalo. Če želiš izvedeti več o oživljanju, si v sredo, 16. novembra, vabljen na Štuk, kjer bodo študenti Društva študentov medicine izvedli delavnico oživljanja.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button