Izobraževanje

Znanje, ki rešuje življenja: na Štuku potekala delavnica oživljanja

Na Štuku je potekala delavnica oživljanja, ki sta jo v sklopu projekta ZaŽivljenje! pripravili Društvo študentov medicine Maribor (DŠMM) in Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Na delavnici so predstavili tako teoretično kot tudi praktično podlago oživljanja - znanja, ki lahko rešuje življenja.

Kot plod sodelovanja Društva študentov medicine Maribor in Oddelka za mednarodno sodelovanje ŠOUM je potekala delavnica oživljanja. Dogodek, ki je potekal v angleškem jeziku, je v Štukovo dvorano privabil tako domače kot tudi tuje študente, ki so si želeli bolje spoznati zakonitosti oživljanja.

Dogodek je vodil član društva študentov, Jan Bitežnik, ki je oživljanje in njegovo pomembnost predstavil iz vidika teorije in prakse.

Oživljanje je nudenje nujne pomoči, ki se ga izvede ob prenehanju bitja srca, in lahko predstavlja razliko med življenjem in smrtjo.

Trenutek, ko bi potrebovali nujno pomoč, lahko doleti vsakogar

V Evropski uniji zaradi zastoja srca vsakodnevno umre več kot 800 ljudi. Če bi vse, ki doživijo srčni zastoj, predstavili kot skupino dvajsetih, pa bi bili oživljanja oz. nudenja prve pomoči od njih deležni samo trije. In prav zato je pomembno, da ozaveščamo o pomenu oživljanja in se ga učimo, saj je včasih že majhna pomoč lahko razlika med življenjem in smrtjo.

ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, AED, ZaŽivljenje!, VODDO, Štuk, delavnica prve pomoči, oživljanje, Društvo študentov medicine Maribor, CPR, CPR for students, Oddelek za mednarodno sodelovanje, srčni zastoj
Vsako minuto, ko nekdo ne prejme prve pomoči, se njegove možnosti za okrevanje zmanjšajo za kar 10 odstotkov.

Študent medicine je postopek oživljanja sprva opisal v teoriji. V angleškem jeziku postopek oz. njegove dele poznamo pod kratico (A)SRABC, v slovenščini pa kot VODDO. Obiskovalci so skozi predavanje spoznali vse dele oživljanja – to se začne s pristopom do ponesrečenca. Nato se mora poskrbeti za njegovo varnost in varnost tistega, ki k ponesrečencu pristopa. Naslednji korak je preverjanje odziva – na videz nezavestnega je potrebno poklicati in (z občutkom) stresti, da se preveri, če je oseba pri zavesti.

Sledi trenutek, ko je v primeru nezavesti potrebno izbrati osebo, ki bo ponesrečenca pomagala oskrbeti oz. pomagati – naj gre za klicanje rešilcev, pomoč pri oživljanju, iskanje defibratorja ali kaj drugega. Nato se preverijo dihalne poti in ali oseba diha. Če nezavestni ne diha, nastopi čas za oživljanje masaža srca in umetno dihanje ter čakanje na prihod reševalcev.

ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, AED, ZaŽivljenje!, VODDO, Štuk, delavnica prve pomoči, oživljanje, Društvo študentov medicine Maribor, CPR, CPR for students, Oddelek za mednarodno sodelovanje, srčni zastoj
DŠMM z namenom ozaveščanja izvaja predavanja in delavnice za vse generacije.

Oživljanje pokazano in preizkušeno tudi na lutkah

S pomočjo kolega Vida, prav tako študenta medicine, je nato sledilo preizkušanje ravnokar slišane teorije. Obiskovalci so se tako lahko preizkusili v oživljanju, si ob tem zapeli Stayin’ Alive in se spoznali z delovanjem defibrilatorja (AED). Študenta medicine sta poleg nizanja praktičnih nasvetov in podatkov odgovarjala tudi na vprašanja obiskovalcev – in vprašanj ni bilo malo.

ZaŽivljenje! že 15 let

Dogodek je potekal v sklopu projekta DŠMM, ZaŽivljenje!, ki v sklopu društva poteka že 15 let. Oživljanje pa je le eno izmed področij, o katerih želi društvo ozaveščati širšo javnost. V sklopu ostalih projektov opozarjajo tudi na pomen samopregledovanja, duševnega zdravja, cepljenja, darovanja krvi in organov …

Sara VOCOVNIK
Patrik KOCIPER

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button