Okolje

Vročina vpliva tudi na živali: potrebujejo dovolj vode in senco!

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob prvem letošnjem vročinskem valu poudarja nujnost ustreznega ravnanja z živalmi v poletnih mesecih. Med ključne ukrepe spadajo predvsem zadostna količina vode, možnost zadrževanja v senci, omejitev gibanja na jutranje in večerne ure, prevozi živali pa naj potekajo v nočnem času.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pod okrilje katerega spada uprava, je skrb za zdravje in počutje živali v poletnih mesecih izredno pomembna.

Vsaka živalska vrsta je razvila vrsti značilen način prilagoditve visokim temperaturam. Nekatere vrste so pri tem uspešnejše, druge manj. Naloga skrbnika živali pa je, da pozna svoje živali in jim zagotavlja pogoje, v katerih bodo lažje prenašale visoke temperature.

Rejne živali morajo imeti v vročih dneh na voljo zadostno količino vode, kar lahko pomeni tudi več kot običajno, saj je dobra hidracija nujna za ohlajanje. Sploh če gre za vrste, ki se ohlajajo s potenjem ali sopenjem. Neposredna izpostavljenost soncu pri visokih temperaturah pomeni veliko tveganje za vročinski udar. Zato je nujno, da imajo živali, ki so nameščene na prostem, možnost umika v naravno ali umetno senco.

Rejci morajo posebno pozornost nameniti živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem. Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, pa je treba pri visokih zunanjih temperaturah zagotoviti ustrezno zračenje prostorov.

Na upravi, pristojni za veterinarstvo, poudarjajo tudi, da naj se prevozom živali pri temperaturah nad 30 stopinj Celzija, če je le mogoče, popolnoma izognemo. Temperatura v prevoznem sredstvu namreč ne sme preseči 35 stopinj. Zato je potrebno tudi ustrezno načrtovati poti.

Kako poskrbeti za hišne ljubljenčke?

Visoke temperature ogrožajo tudi hišne ljubljenčke. Tudi ti naj imajo ves čas na voljo svežo vodo, senco ali dobro prezračen hladen prostor. Pri visokih zunanjih temperaturah hišnih ljubljenčkov ne puščamo samih v parkiranih vozilih, usodni zanje so lahko tudi drugi zaprti neprezračeni prostori ali zgolj izpostavljenost soncu brez možnosti umika v senco.

Visoka temperatura lahko pri živali povzroči vročinski udar, kar se nemalokrat konča s poginom. Ob vročinskem udaru je potrebno prizadeto žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z mlačno vodo, pri tem naj imajo glavo dvignjeno. Nujno je tudi takoj poiskati veterinarsko pomoč.

Na upravi opozarjajo tudi na določbe zakona o zaščiti živali, ki urejajo prireditve z živalmi. Po zakonu je dovoljeno uporabljati živali na javnem zbiranju ali snemanju le, če jim je prihranjeno nepotrebno trpljenje in ne gre za prepovedano ravnanje po zakonu ter jim je zagotovljena ustrezna oskrba.

Če je pričakovati, da bo zaradi dejavnosti ogrožena njihova dobrobit, mora organizator zagotoviti prisotnost veterinarja in upoštevati njegova strokovna navodila. Zato na upravi pozivajo organizatorje različnih prireditev s prisotnostjo živali, da prilagodijo čas prireditve tako, da živali čim manj ali sploh ne izpostavljajo visokim temperaturam, neposrednemu soncu in fizičnim obremenitvam, saj je to v nasprotju z zakonom o zaščiti živali.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button