Okolje

Obeta se nam dokumentarec o Greti Thunberg in njenem boju za podnebje

V produkciji ameriškega ponudnika videa na zahtevo Hulu bo nastal dokumentarec o švedski podnebni aktivistki Greti Thunberg. V filmu, na katerem delajo že od prvega Gretinega protesta v Stockholmu leta 2018, bodo predstavili, kako je imel njen vpliv globalne razsežnosti.

Dokumentarec z delovnim naslovom Greta bo režiral Nathan Grossman. Švedski režiser bo v filmu predstavil boj 16-letne podnebne aktivistke za trajnostni razvoj. Greta je zagnala globalno gibanje s preprostim izostankom od pouka v avgustu 2018, ko je pred švedskim parlamentom v rokah držala znak z napisom “Šolska stavka za podnebje”.

Greta je s preprostim izostankom od pouka povzročila, da se je svet v boj proti podnebnim spremembam podal na ulice.

V zadnjih 16 mesecih je nagovorila svetovne voditelje, se srečala s papežem, se podala v besedni spopad z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in navdihnila na milijone ljudi, da so se po vsem svetu 20. septembra zbrali na največjem podnebnem shodu. Revija Time jo je nedavno razglasila za osebnost leta. Prizadevanja Grete Thunberg podpirajo tudi številne osebnosti iz javnega življenja, med njimi Michelle Obama, Arnold Schwarzenegger, Woody Harrelson in Leonardo DiCaprio.

Manj naklonjen pa ji je ameriški predsednik Donald Trump, ki je ob razkritju, da je Greta postala Timeova osebnost leta, tvitnil: “Kakšen nesmisel. Greta bi morala delati na njenem problemu z jezo, nato pa si s prijateljem ogledati star, dober film. Sprosti se Greta, sprosti se!”

Greta je na nov Trumpov napad odgovorila s humorjem in je na svojem Twitter profilu spremenila svoj opis. Zapisala je, da je najstnica, ki se ukvarja s svojim problemom obvladovanja jeze. “Trenutno sproščeno gledam star, dober film s prijateljem,” je dodala.

Dokumentarni film bodo na platformi Hulu po napovedih prikazali v prihodnjem letu.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button