Okolje

Evropski zeleni teden letos povsem virtualno

Začenja se evropski zeleni teden, največji vsakoletni okoljski dogodek EU. Letos bo dogajanje, ki se bo zvrstilo med 19. in 22. oktobrom, zaradi pandemije covida-19 potekalo virtualno, so sporočili iz Bruslja.

Evropski zeleni teden se bo letos osredotočil na temo narave in biotske raznovrstnosti. Potem ko je bila maja sprejeta nova strategija EU za biotsko raznovrstnost, bo poudaril prispevek biotske raznovrstnosti k družbi in gospodarstvu ter vlogo, ki jo biotska raznovrstnost z ustvarjanjem novih delovnih mest in trajnostno rastjo lahko ima pri podpori in spodbujanju okrevanja v svetu po pandemiji.

To je priložnost, da ponovno razmislimo o svojem odnosu z naravo, spremenimo dejavnosti, ki povzročajo izgubo biotske raznovrstnosti in širšo ekološko krizo. Prav tako je to priložnost, da pretehtamo posledice za naše gospodarstvo in družbo, so navedli v Bruslju. Preučil bo, kako lahko politike EU pomagajo pri zaščiti in obnovi narave. Ta bo tako imela priložnost za okrevanje in razcvet. Ena izmed politik EU je tudi kot je evropski zeleni dogovor.

“Narava nas poziva, da ustavimo izgubo biotske raznovrstnosti in odpravimo škodo, ki jo povzročamo. Zdaj je čas, da ustvarimo bolj trajnostno gospodarstvo, ki ne uničuje našega sistema za vzdrževanje življenja, ampak ga ščiti, obnavlja in zdravi,” je povedal komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

V treh dneh bo potekalo več kot 30 virtualnih predstavitev in razprav. Po vsej Evropi pa se bo zvrstilo več kot 200 partnerskih dogodkov. Slovenskih dogodkov sicer na spletni strani tedna konec prejšnjega tedna ni bilo navedenih.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button