Bivanje

Sporna mariborska brv je dosegla oba bregova Drave

V Mariboru so na začetku tega leta začeli graditi novo brv čez Dravo. Te dni je jeklena konstrukcija, dolga 133 metrov in težka okoli 40 ton, povezala oba bregova reke. Končno podobo bo brv pod Starim mostom po napovedih dobila februarja prihodnje leto.

Nova brv, ki bo namenjena pešcem in kolesarjem, povezuje Lent na levem in Tabor na desnem rečnem nabrežju. Umeščena je na mesto, kjer je do prve polovice 20. stoletja stal lesen most, preko katerega je potekala pomembna prometna pot. Za razliko od Starega mosta, ki je višji, je brv nižja, bližje reki.

Izgradnja brvi je ocenjena na 4,5 milijona evrov. Od tega bo 2,6 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Gradbena dela je prevzelo podjetje Makro 5 gradnje, podoba brvi pa je bila izbrana na mednarodnem arhitekturnem natečaju leta 2010. Izdelali so jo arhitekti Burgos & Garrido Arquitectos iz Madrida.

Novi most ima razpon okoli 133 metrov in širino nekaj več kot pet metrov. Nosilna jeklena konstrukcija bo po načrtih obložena z lesenim opažem z vgrajeno razsvetljavo, na obeh nabrežjih pa bo ob zaključku mostu urejena ploščad.

Trenutno poteka tudi obnova Lenta, torej levega nabrežja Drave med Studenško brvjo na zahodni strani in Vodnim stolpom na vzhodni strani. Investicija je ocenjena na 7,7 milijona evrov, od tega je občina pridobila 2,4 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button