Delo

EU solidarna do mladih

Evropska komisija je ustanovila enoto, ki bo mladim med 18. in 30. letom starosti omogočila, da si pridobijo izkušnje ter spretnosti in znanja na začetku svoje poklicne poti.

Hkrati je Evropska komisija predstavila vrsto ukrepov za spodbujanje zaposlovanja mladih, izboljšanje in posodobitev izobraževanja, več naložb v znanje in spretnosti mladih ter boljše priložnosti za učenje in študij v tujini.

Z novo evropsko solidarnostno enoto bodo mladi lahko sodelovali v projektih kot prostovoljci, pripravniki, vajenci ali zaposleni za obdobje od dveh do 12 mesecev. Priložnosti bodo lahko poiskali na področjih, kot so izobraževanje, zdravstvo, socialno vključevanje, pomoč pri oskrbi s hrano, gradnja zavetišč, sprejem, podpora in vključevanje migrantov in beguncev, varstvo okolja in preprečevanje naravnih nesreč.

Komisija je za spodbujanje zaposlovanja med mladimi pred tremi leti uvedla jamstvo EU za mlade. Nedavno je predlagala dodatni dve milijardi evrov za nadaljnje izvajanje jamstva za mlade v vsej Evropi in podporo dodatnemu milijonu mladih do leta 2020.

V primerjavi z letom 2013 je število brezposelnih mladih v EU zdaj manjše za 1,6 milijona, število mladih, ki niso zaposleni ali vključeni v izobraževanje in usposabljanje, pa za 900.000. Ta gibanja kažejo, da sta jamstvo za mlade in pobuda za zaposlovanje mladih pomagala izboljšati stanje.

Približno devet milijonov mladih je sprejelo ponudbe, ki so bile večinoma ponudbe za zaposlitev, so sporočili iz komisije. Za večjo zaposljivost mladih bo komisija uvedla ErasmusPro, ki bo nova namenska dejavnost v okviru programa Erasmus+ za podporo dolgotrajni napotitvi vajencev v tujino. Prav tako bo predlagala okvir za kakovost vajeništev, ki bo določal ključna načela za oblikovanje in izvajanje vajeništev na vseh ravneh. V letu 2017 bo ustanovljena podporna služba za vajeništvo, ki bo temeljila na povpraševanju in nudila podporo državam, ki uvajajo ali reformirajo sisteme vajeništva.

Komisija je v okviru svežnja predstavila tudi vrsto ukrepov za pomoč državam EU pri zagotavljanju visokokakovostnega izobraževanja vsem mladim, da lahko pridobijo znanja in spretnosti, ki jim omogočajo polno udeležbo v družbi in odzivanje na nove priložnosti in izzive, ki jih odpirajo globalizacija in tehnološke spremembe.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGDOSTOP.si / STA

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGsplet (vir)

Sorodni članki

Back to top button