Tako kot pri vseh priljubljenih jedeh po svetu so se tudi tukaj vtaknili Američani. Ker niso bili vajeni močnih okusov, so jih ublažili z ogromnimi količinami sira in tako so nastale “mehiške jedi”, ki jih poznamo povsod po svetu. Kaj pa nam mehiška kulinarika pravzaprav ponuja?
Na misijo odkrivanja tradicije
Domorodci, torej Maji in Azteki, so med drugim uživali klopotače, plazilce, jelene, pajke, opice, mravljinčja jajca in različne insekte. Gojili pa so tudi stročnice in več vrst čilijev. Pomemben pa je tudi vpliv Špancev, ki so v 16. stoletju v Mehiko prinesli pšenico, meso domačih živalih, začimbe in mlečne izdelke.
Fižol, čiliji in koruza so sveta trojica mehiške kulinarike. Pred prihodom Špancev, ki so prinesli pšenico, so poznali zgolj koruzne tortilje, vendar so kaj hitro posvojili tudi pšenične. Geografska razvejanost močno vpliva tudi na jedilnike. Na severu pogosteje posežejo po govedini in ovčjem mesu, na jugovzhodu imajo radi pikantno zelenjavo in piščanca, v obmorskih delih pa morsko hrano. V odročnih vasicah lahko na krožnikih najdemo celo plazilce in različne žuželke.
Dobro jutro, Mehika!
Zjutraj radi popijejo kavo z mlekom, ne branijo pa se tudi obilnega zajtrka. Ta vključuje molletes, nekakšne male štručke, namazane s frijolesom (fižolovo pasto) ter potresene s sirom in paradižnikom.
RECEPT
Domača koruzna tortilja
Na spletni strani okusno.je pravijo, da za 4 osebe potrebujemo:
- 315 gramov fino mlete koruzne moke
- 1 žličko soli
- 280 mililitrov tople vode
V veliko skledo presejte moko in sol. Postopoma prilivajte toplo vodo in zgnetite mehko testo. Razdelite ga na 12 delov. Iz vsakega dela oblikujte kroglo in jo rahlo sploščite. Denite jo med dva večja kosa papirja za peko in z valjarjem zvaljajte tanko okroglo tortiljo. Dobro segrejte ponev z debelim dnom. S tortilje odluščite eno plast papirja za peko in jo položite v ponev. Pecite 1 minuto, dokler se ne začnejo vihati robovi. Odstranite še zgornjo plast papirja za peko in obrnite tortiljo. Pecite še 1 minuto na drugi strani. Da bodo mehke ob postrežbi, jih pokrivajte s čisto kuhinjsko krpo. Pripravite poljubni nadev ali enolončnico po izbiri in postrezite z najljubšo salso.
Stare koruzne tortilje nalomijo na trikotnike in ocvrejo, nato pa jih oblijejo s salso po izbiri in obložijo z različnimi dodatki, kot so na primer piščančje meso, jajca, kisla smetana, čebula in sveži koriander – to jed imenujejo chilaquiles.
Izjemno radi imajo jajca, ki jim pravijo huevos rancheros in jih postrežejo s koruznimi tortiljami in salso. Zraven obvezno ponudijo tudi fižolov pire, včasih pa za izdatnejši obrok tudi riž.
Bi na hitro ali počasi in z ljubeznijo?
Tacosi, ki jih pripravljajo tako v restavracijah kot tudi na ulicah, so ena izmed najbolj okusnih in zdravih jedi mehiške “hitre prehrane”. Običajno so to male koruzne tortilje z različnimi nadevi, ki so lahko mesni, zelenjavni, pekoči ali ne, s tropskim sadjem, ribo in še s čim.
Quesadillia je debelejša in večja koruzna tortilja, nadevana in prepolovljena, ki jo navadno uživajo za kosilo ali večerjo. Morda ste že slišali za ceviche, surovo ribo, marinirano v soku iz citrusov, postreženo na solatnih listih. Uporabljajo tudi bananove liste, v katere ovijejo nadev, obogaten s koruzno pasto.
Vendar pa njihova hrana ne temelji zgolj na hitro pripravljenih jedeh. Za nekatere si je preprosto treba vzeti čas kot recimo za pozole, nekakšno enolončnico, sestavljeno iz koruze in piščančjega ali svinjskega mesa. Znamenita je tudi njihova skrajno zapletena in skrivnostna omaka mole, ki jo postrežejo k številnim jedem. Ta naj bi se razlikovala od hiše do hiše in vsebovala več kot 20 različnih sestavin.
Smrtno resno o salsah
Ker je čili eden izmed ključnih elementov svete trojice, ga zelo radi vključujejo v razne salse, ki se razlikujejo po okusu in po pekočini. Nekateri avtorji pojasnjujejo, da v osnovi mehiška hrana naj ne bi bila pekoča, ampak da si posameznik jed začini po okusu s salso po izbiri. Zavedajo se različnih dimenzij okusa, ki jih lahko nudijo različne vrste čilija, zato mu namenjajo posebno pozornost.
RECEPT
Simpl kot guacamole
Potrebujete:
- 2 zrela avokada
- 3 mlade čebule
- 1 paradižnik
- 1 strok česna
- čili po okusu (svež ali v prahu)
- sol po okusu
- 3 žlice svežega koriandra ali peteršilja
- sok polovice limete
Avokado prepolovimo, z nožem odstranimo koščico in izdolbemo meso. Čebulo in paradižnik na drobno sesekljamo. Strok česna na drobno sesekljamo, dodamo sol, limetin sok in na drobno narezan peteršilj ali sveži koriander. Avokado in druge sestavine pretlačimo z vilicami. Postrežemo kot prilogo k mehiškim jedem ali pa preprosto ob veliki skledi koruznega čipsa.
Salse ali omake jemljejo smrtno resno. Tako ne moremo mimo avokadove omake guacamole, ki je dobro poznana povsod po svetu in jo postrežejo k številnim jedem kot prilogo ali omako. Tudi s salso verde ni šale, saj jo vsak pripravlja nekoliko drugače. Osnova so običajno tomatilliosi, majhni zeleni paradižniki, čiliji, koriander, česen in čebula, ki jih nekateri zmeljejo kar surove, spet drugi pa jih predhodno zavrejo.
Zdaj bi pa nekaj sladkega
Sladkosnedi pri Mehičanih ne boste ostali praznih želodcev. Popularni so churrosi, to so ocvrtki, ki jih povaljajo v sladkor in cimet ter postrežejo z vročo čokolado. Znamenita je tudi njihova torta tres leches, ki je prepojena s tremi vrstami mleka. Ne pozabimo omeniti flana, pečene kreme v karameli! Potem so tu še ocvrt mehiški sladoled in njihovi čokoladni kolački z orehi in čokolado, povaljani v sladkorju, ali pa krhki piškoti za poroke, ki jih prav tako postrežejo z vročo čokolado.
Bi kdo tekilo*?
Ali ste vedeli, da tekilo* pridobivajo iz fermentiranega soka modre agave? Ali pa, da je domačini ne pijejo na dušek, ampak v kozarcih za šampanjec ali za žganje? Le tako lahko namreč zaznamo vse dimenzije okusov, ki jih ponuja.
Pijačo margarita, pripravljeno iz tekile* in limetinega soka, z ledom ali brez lahko dobite tudi pri nas. Za njeno popularizacijo so, kajpak, poskrbeli Američani. Domačini zelo radi posežejo tudi po mehiškem pivu*, micheladas, ki mu dodajo limetin sok, pekočo in sojino omako ter paradižnikov sok.
Obvezna osvežitev so tudi sokovi, pomešani z vodo, v katere zmešajo sveža zelišča, limetin sok, sok tropskega sadja in podobno. Priljubljena sta tudi napitka iz riža in cimeta ter hibiskusa.
Če vam je uspelo prebrati do konca, ne da bi si natočili kozarec tekile* in jo počasi srkali ali pa si odprli vrečko koruznega čipsa, vam čestitam. Zdaj je namreč na vrsti vaš navdih za kulinarično ustvarjanje. Da bo začetek nekoliko lažji, smo pripravili recept za koruzne tortilje in avokadovo omako, ki bosta zagotovo odlično dopolnila vašo mehiško jed.
* Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Ana LAH
Ana LAH
llkilki