Prehrana

NIJZ: Po trenutnih podatkih se novi koronavirus z uživanjem hrane ne prenaša

Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje novega koronavirusa, ki povzroča covid-19, in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.

Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da bi v zvezi s covidom-19 živila predstavljala tveganje za javno zdravje. Glede na prejšnje okužbe s koronavirusom ni verjetno, da se novi koronavirus razlikuje od predhodnikov glede prenosa s hrano.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navaja, da se virus lahko prenaša s človeka na človeka predvsem preko dihal. Po navedbah nemške agencije za oceno tveganja (BfR) ni podatkov o okužbah z drugimi koronavirusi zaradi uživanja hrane.

Prenos virusa prek nedavno onesnaženih površin pa je možen ob dotiku. Virusi, ki jih najdemo na rokah, lahko namreč vstopijo v telo skozi sluznico nosu, ust ali oči in povzročijo okužbo. Vendar je to možno le kmalu po onesnaženju površine, saj imajo koronavirusi v okolju razmeroma nizko stabilnost.

Francoska nacionalna agencija za varnost hrane (ANSES) pa je sporočila, da na podlagi sedanjih spoznanj prenos novega koronavirusa preko prebavnega trakta ni možen. Virusi, kot je SARS-CoV-2, za razmnoževanje potrebujejo živega gostitelja. Zato se v hrani in vodi ne razmnožujejo, so še izpostavili pri NIJZ.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button