IzobraževanjeZdravje

Univerza v Mariboru in koronavirus: kaj pa izpiti, kolokviji in vaje?

Opravljanje študija na daljavo je med študenti sprožilo veliko govoric, sploh o tem, kako bodo izgledali kolokviji in izpiti. Boš kot študent potreboval kamero in mikrofon, s pomočjo katerega bodo profesorji opazovali, da med opravljanjem izpita doma ne goljufaš?

Vsi študenti smo prejeli informacijo, da zaradi novega koronavirusa sedaj študij poteka na daljavo. Veliko študentov se je že udeležilo predavanj na spletu s pomočjo programa MS Teams, ostali bodo to verjetno storili kmalu. Sedaj pa se pojavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo s preverjanji znanj, obveznimi vajami in praktičnim usposabljanjem?

Vse, česar se ne da izvajati na daljavo, trenutno odpade

UM bo študente obvestila, kaj se da izvajati na daljavo, kaj pa ne. Tako bomo čim več študijskih dolžnosti tega semestra opravili kljub izrednim razmeram. Vse, kar se ne da opraviti na daljavo, pa se trenutno ne bo izvajalo in se bo nadomeščalo. Sem spadajo vse obvezne vaje, ki morajo potekati na terenu, v učilnicah in v kliničnem okolju, vsa preverjanja znanja in praktično usposabljanje.

Kaj pa, če se čas epidemije zavleče?

Trenutno so vsi izobraževalni procesi v živo prekinjeni do 29. marca oziroma do preklica. Dejstvo pa je, da o novem virusu in epidemiji ne vemo dovolj, da bi lahko predvidevali, kdaj bo spet varno opravljati študij po starem. Zato ni pravega odgovora, kaj se bo zgodilo, če se epidemija zavleče recimo do izpitnega obdobja ali še dlje. Situacija zna biti izjemno kočljiva, če želimo študij normalno nadaljevati oktobra ali ga do takrat zaključiti.

Na UM sicer zagotavljajo, da sledijo navodilom pristojnega ministrstva in da se vsi načrti pripravljajo tekoče, glede na časovno obdobje trajanja izjemnih razmer. Študenti smo o vsem obveščeni preko študentskega emaila, zato ga preverjaj večkrat dnevno. Za posamezen predmet pa bi te naj preko eštudija obvestili profesorji oziroma asistenti.

um, koronavirus, korona virus, novi korona virus, SARS-CoV-2, COVID-19, študij, online študij, online predavanja, študij na daljavo, študij koronavirus, študija in koronavirus, ms teams, prilagajanje študija, izpiti, kolokviji, praktično usposabljanje, izpiti in koronavirus, študijske obveznosti, epidemija, epidemija koronavirus
Predavanja lahko sedaj poslušaš, kjer želiš, z izpiti pa bi bila zadeva nekoliko bolj kompleksna.

Epidemija na pridobljeno znanje ali uspeh študentov ne bo vplivala

UM še dodaja, da kritičen čas na študente ne bo vplival, razen tega, da se določene obveznosti izvajajo na daljavo, druge pa se prestavijo. Študijske obveznosti se bodo tako ali drugače izvedle v celoti, ko bo nevarnost minila, pa tudi preverjanja znanja študentov.

Ob novem načinu dela se sicer že več študentov ubada s tehničnimi težavami. Nenazadnje se je proces izobraževanja naenkrat popolnoma spremenil, kar seveda povzroči določene težave. Ko se kaj zalomi, je najbolje, da se obrneš na izvajalce predmeta. Bodi pa pripravljen tudi pomagati sošolcu, ki je zaradi težav zamudil predavanje. Zdaj je namreč čas, da stopimo skupaj in pomagamo drug drugemu.

 

Mojca KUPČIČ
Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button