Šport

Lakersi prvaki, Dragić nastopil, a žal ni mogel dovolj pomagati

Košarkarji Los Angeles Lakers so prvaki lige NBA. Na šesti tekmi finala so s 106:93 premagali moštvo Miami Heat in osvojili 17. naslov v zgodovini tekmovanja. S tem so se na večni lestvici na vrhu izenačili z Boston Celtics.

Miamiju na šesti tekmi ni pomagala niti vrnitev slovenskega zvezdnika Gorana Dragića. Dragić je na parketu prebil 18 minut in 55 sekund, dosegel pa je pet točk, pet skokov in dve podaji. Zadel je dva od osmih metov iz igre, za tri točke pa je bil štirikrat nenatančen.

Jezerniki na tekmi niti enkrat niso zaostajali, v prvi četrtini pa so prišli do prednosti osmih točk. Goran Dragić, ki je bil v zadnjih dneh vprašljiv in je zeleno luč za nastop dobil slabo uro pred začetkom šeste tekme, je na parket prvič stopil minuto in devet sekund pred koncem prve četrtine.

Po petih sekundah igre je takoj zaposlil Bama Adebaya, v naslednjem napadu pa je svoj prvi met iz igre zgrešil. Košarkar iz Kosez na parketu razumljivo ni bil videti povsem pravi, a je stisnil zobe, se boril in pomagal soigralcem proti razpoloženim tekmecem. Prvi točki je po prodoru dosegel v tretji minuti druge četrtine.

Jezerniki tudi s prednostjo 36 točk

Kljub temu so jezerniki izdatno povišali prednost na krilih že v prvem polčasu dvomestnih Kentaviousa Caldwell-Popa (15 točk), Anthonyja Davisa (15), Rajona Ronda (13) in LeBrona Jamesa (11). Ta je po 24 minutah znašala 28 točk.

Košarkarji iz mesta angelov so imeli rešitev za vsak scenarij, v tretji četrtini pa so nadzirali dogajanje na parketu in vodili tudi za 36 točk (46:82). Vročica pa je vendarle malce popravila tako met iz igre kot izza črte prostih metov, ki sta tako šepala v prvem polčasu. Na koncu je razliko Miami na račun bolj sproščene igre Jamesa in soigralcev vendarle zmanjšal, a je ta še vseeno znašala 13 točk, jezerniki pa so se v 32. nastopu v finalu veselili 17. naslova.

Najboljši posameznik šeste tekme je bil James, ki je dosegel 28. trojni dvojček v končnicah lige NBA. Tokrat se je ustavil pri 28 točkah, 14 skokih in desetih podajah. Več trojnih dvojčkov ima v vsej zgodovini nastopov v končnicah le Magic Johnson s 30. Rondo je za jezernike dodal 19 točk, Davis pa je ob prav tako 19 točkah pobral še 15 skokov. Za Miami je 25 točk dosegel Bam Adebayo, ki je ujel še deset skokov.

Dragić kljub izjemni borbenosti ni imel dovolj moči za zmago Miamija

“Goran? Pa to je noro, da je šel ven in nocoj igral. Nikakor ne bi smel. Ampak po prvi tekmi, ko se je poškodoval, sem zjutraj okrog 4.15 dobil sporočilo, v katerem me prosi, naj ne obupam nad njim, naj mu dam priložnost za borbo. Naslednji dan sem govoril s trenerji in so rekli, da za to ni možnosti. Potem nas je vse po vrsti rotil, da mu vseeno damo priložnost,” je dejal Spoelstra.

“To jasno kaže njegov značaj, koliko želi dati ne le zaradi sebe, saj je eden najbolj odlikovanih igralcev v ligi, ampak za ekipo. Poseben človek je in sem počaščen, da sem ga lahko treniral in imel z njim ta posebni odnos. Šli smo skozi težke čase, ampak želeli smo uresničiti obljubo, ki smo mu jo dali, da bomo naredili ekipo za naslov prvaka. Vztrajal je z nami, bila je to hudičeva pot in za nami je izjemno leto,” je dejal trener Miamija.

“Možnost, da zaigram, ni bila velika, ampak sem vztrajal, šel sem skozi vso okrevanje, kar sem lahko. Tudi danes sem vztrajal. Nisem se počutil, kot je treba, ampak je, kar je. Zame je bilo zadnjih deset dni peklenskih. Želel sem pomagati ekipi. Je, kar je, Lakers so bili boljši. Borili smo se, ampak na žalost nam ni šlo in moramo iti naprej,” je dejal Dragić, ki bo še nekaj časa okreval po poškodbi.

Dragić opravljal funkcijo mentorja za mlajše igralce, Butler pa ne more brez njega

Dragić je med okrevanjem po poškodbi ostal aktiven in je po besedah Spoelstre ostal močno vpleten v dogajanje. Sam je razložil, da je skušal dajati nasvete mladim igralcem, kot je Tyler Herro. “To je del moje službe. Ko sem prišel v Miami, sem se učil od najboljših in nekaj moraš dati nazaj mladim, jim olajšati delo. Pogovor jim veliko pomeni in to je izjemna ekipa, vsi imajo dobre delovne navade.”

Dragić je celotno sezono Miamija ocenil kot izjemno tako zanj osebno kot za celo ekipo. “Imeli smo trdno vez, šli smo skozi dobre in slabe čase, ampak ostali skupaj, kar je redkost. Rad imam to ekipo, te fante. Nihče ni sebičen, vsi hočejo narediti, kar je prav na parketu in zunaj dvorane. Bil sem z njimi tri mesece in to bom cenil do konca življenja,” je dejal.

Podobna čustva je po tekmi izražal tudi najboljši igralec Miamija skozi finale Jimmy Butler. “Res smo radi drug ob drugem, radi tekmujemo skupaj. Če moram biti z nekom tri mesece, so to ljudje, s katerimi to želim,” je dejal Butler.

“Ljubim ga do smrti. Želim si, da bi lahko z njim igral za vedno. Zame, za fante, za organizacijo je tvegal svoje telo. To kaže, kakšen igralec je, kakšna osebnost je. Borili smo se do konca in vesel sem, da je bil z nami,” je dejal Butler o tem, da je lahko Dragić zaigral na zadnji tekmi.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec SportsTalkLine

Sorodni članki

Back to top button