Novice

Ob 70. jubileju Zveze prijateljev mladine Slovenije zasadili gozd

1. marca 1953, je bila ustanovljena Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki združuje kar 112 članic (zvez in društev) po vsej Sloveniji. ZPMS je tako včeraj praznovala častitljivih 70 let. In v ta namen so na Krasu zasadili natanko 70 dreves. Skupaj s članicami zveze so zasadili puhasti hrast, ki je simbol trdnosti in moči. S takšno držo bo ZPMS svoje poslanstvo opravljala še naprej. Z zasaditvijo gozda so prispevali tudi k obnovi Krasa, našim otrokom pa začrtali pot v bolj zeleno prihodnost. V ZPMS gozd je drevo zasadila tudi dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije.

Za ZPMS in še posebej vse članice, ki letos ravno tako praznujejo 70 let delovanja (MDPM Sežana, ZPM Krško, MZPM Ljubljana, DPM Trbovlje, MDPM za Goriško, ZPM Maribor, MDPM Ajdovščina in MZPM Velenje), je to veličasten dan. Naj bo ta gozd simbol zavedanja, da lahko le povezani premagujemo najtežje preizkušnje in ustvarjamo velike premike.

Po tem, ko so hrastove sadike dobile svojega lastnika (članico ZPMS), je sledilo druženje pri Pomniku miru na Cerju. Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica ZPMS, Darja Groznik. Med drugim je dejala: “Današnja akcija sajenja dreves in ZPMS imata skupno točko, in sicer – prihodnost. Prihodnost je naša narava, ki jo moramo čuvati, skrbeti zanjo, tudi v primeru naravne nesreče.” Poudarila je, da ZPMS že 70 let prenaša sporočila o pomenu sočutja in pomoči do sočloveka, narave, pomenu poštenosti in življenja brez sovražnosti.

V sedmih desetletjih je zveza spremenila življenja mnogih slovenskih družin. “ZPMS je bila ob sodelovanju številnih strokovnjakov tista, ki se je zavzemala za vrtčevsko varstvo, šolske malice, kvalitetne igrače, čim več otroških igrišč, svetovalne službe, bivanje staršev z otroki v bolnišnicah, opozarjala na nasilje in še bi lahko naštevala,” je dejala Groznikova. Za to še naprej skrbijo tudi programi, ki potekaji pod okriljem ZPMS: Bralna značka, Otroški parlamenti®, TOM telefon®, Evropa v šoli, Mladi raziskovalci zgodovine, Teden otroka®

Mnogi Slovenci so prvič obiskali morje prav zaradi počitnic, ki jih organizira ZPMS. Vsega tega pa seveda ne bi bilo brez prostovoljcev in 112 društev ter zvez, katerih krovna organizacije je ZPMS.

zpms
Kras, ki ga je lani doletel hud požar, je bogatejši za 70 dreves.

“Položaj otrok v Sloveniji je zaradi vas danes boljši”

V nov kraški gozd je drevo zasadila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar – zasadila je lipo. “1. marca obeležujemo svetovni dan Civilne zaščite, v Sloveniji pa ustanovni dan Zveze prijateljev mladine Slovenije. Oba stebra družbe si delita vrednote nesebičnosti, dobrote in prostovoljstva. Prav te vrednote so tiste, ki v družbi lahko spodbudijo preporod in spremembe na bolje,” je nagovorila zbrane.

Iskreno se je zahvalila za njihovo srčno delo, ki že 70 let spreminja Slovenijo. “Vaša prehojena pot je tlakovana z neizmerljivim številom nasmehov otrok, ki ste jih doslej osrečili in jim pomagali, da so navkljub različnim, tudi tragičnim osebnim okoliščinam imeli nekoga, na katerega so se lahko zanesli in mu zaupali. Položaj otrok v Sloveniji je zaradi vas danes boljši,” je še povedala.

zmps, nataša pirc musar
Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar je zasadila lipo.

ZPMS
Piqant visuals

Sorodni članki

Back to top button