IzobraževanjeNoviceŠtudentski vodnik

Pridi študirat v Maribor: (vsaj) 5 tehtnih razlogov, zakaj

Informativni dnevi že trkajo na vrata in fakultete po Sloveniji te vabijo v svoje vrste in klopi. Tudi fakultete druge največje univerze pri nas, Univerze v Mariboru. Preveri nekaj razlogov, zakaj ti za študij v Mariboru zagotovo ne bo žal.

Maribor je veliko stvari. Najprej morda prestolnica Štajerske. Nato dom vijoličnega nogometnega navdušenja, najstarejše vinske trte na svetu (in temu ustrezno strastnih ljubiteljev rujne kapljice), kulture, zabave in dogajanja.

Maribor pa je tudi univerzitetno mesto. Vanj te vabi 12 fakultet, pod našo univerzo pa najdeš tudi 5 faksov, ki se nahajajo na lokacijah izven mariborske metropole. Tudi v Brežicah, Kranju, Celju, Krškem in Ljubljani je lepo, a tokrat preveri nekaj razlogov, zakaj bi za študij izbral prav Maribor.

Prvič: ker se v Mariboru nenehno nekaj dogaja

Maribor diha s študenti, pa naj kdorkoli reče, kar hoče. Kar je v Ljubljani študentska sreda, je v Mariboru študentski torek. Dogaja pa tudi druge dni v tednu – v študentski dnevni sobi, na Štuku, skoraj brez izjeme vedno srečaš koga poznanega.

Sicer pa se poleg žuranja (študentski torki, kultne prireditve, kot so Lampiončki in Ftrgatev) v Mariboru odvija tudi veliko poučnih aktivnosti. Redno so organizirane različne delavnice, na katerih širiš svoja obzorja in se hkrati zabavaš, univerza nenehno prireja tečaje, vabi v društva in krožke …

V Mariboru se res najde nekaj za vsakega. Morda degustiranje vina, komični večeri ali trivia nighti na Štuku? Maribor’s got you covered. Pa da ne omenjamo nešteto obštudijskih dejavnosti, ki se jim lahko pridružiš. Folklora? Petje? Erasmus? Študentski klubi?

Če ti diši bolj alternativna scena, se recimo odpraviš v kultno Pekarno, sicer zaviješ na stari dobri Lent ali za svojo vzameš katerokoli od mestnih gostiln. Pozabljeno pa ni niti na športnike – pridružiš se lahko igranju vseh vrst športov – veliko izmed njih lahko igraš tudi zastonj in se zabavaš še zdravo.

Drugič: ker ti je na voljo vse od neokrnjene narave do pravega mestnega vajba

Na eni strani mesta se razprostira naš lep hrib, Pohorje, na drugi pa očarljivi mestni grički, s Piramido in Kalvarijo na čelu. Tako se lahko od koderkoli v le nekaj minutah znajdeš v naravi in ob vonju štajerskih krošenj pozabiš na vse skrbi.

Enako, če ti zadiši potepanje po mestu. V centru ne zmanjka kotičkov za odkrivanje – takšni in drugačni lokali, kulturni spomeniki, vrsta muzejev in artsy galerij … Ker je res malo kaj tako lepega, kot sprehod ob Dravi, krog okoli Treh ribnikov ali občudovanje spomladanskih cvetov ob mariborskih ulicah. Pa da ne pozabimo na kavico na sončku katerega izmed mariborskih trgov …

Tretjič: ker na naših fakultetah vsak najde nekaj zase

Pa še nekaj o osnovnem namenu za izbiro študijskega mesta. Mariborske fakultete nudijo lepo število študijskih programov. Od tujih jezikov, filozofije, medicine, prava, športnega treniranja pa vse do informatike, strojništva, ekonomije, mehatronike in medijskih komunikacij. Programi samo čakajo, da jih spoznaš na informativnih dnevih.

Za najbolj predane študente je v Mariboru urejena tudi primerna infrastruktura za učenje – vsi najbolj pridni študenti se najdejo v Čuku, čitalnici, kjer je kravžlanje možgančkov dovoljeno vsak dan vse do polnoči.

Četrtič: ker je Maribor mesto prijazno študentom

V Mariboru pa študentom ni fajn samo zaradi zabave in pestre izbire faksov, temveč je Maribor študentom prijazen tudi sicer. Iz enega konca mesta na drugega lahko v veliko primerih prideš kar peš, če je pred tabo daljša pot, pa se lahko odločiš za pot z enim izmed mestnih avtobusov ali si izposodiš Mbajk, ki ga najdeš po vsem mestu.

Prav tako je v Mariboru običajno lažje kot v manjših mestih najti študentsko delo. Pari pridnih rok so pri nas namreč vedno zaželeni. In seveda – boni! Študenti v Mariboru so le redko lačni, saj jih na vsakem koraku čaka gostinec, ki ponuja subvencionirano prehrano.

Petič: ker te čakajo moderni študentski domovi

Kljub temu, da marsikateri študent za svoj nov dom izbere stanovanje, pa ne more nič prekositi izkušnje bivanja v študentskem domu. Celo nadstropje študentov na kupu, spontani večeri, ki se prelijejo v pozne zabave, novi prijatelji in cel kup dogodivščin … ki niso za okoli govorit. 

V Študentskih domovih Maribor te čaka sodoben in študentu prijazen prostor ter kup novih ljudi, ki bodo zagotovo postali tvoji najboljši prijatelji. Da niti ne omenjamo, kako se boš v starosti spominjal svojih prigod iz šestke, štirke ali kakorkoli se že kliče tvoj dom.

In “zakaj študij v Mariboru” še šestič: predvsem zato, ker je fajn

Pa da si ne mečemo peska v oči – seveda je pomembno tudi to, da nam je med faksom fajn. In kje lepše kot v domačnem Mariboru, ki kar kliče tvoje ime? 

Sara VOCOVNIK, uredila Iva KNEZ
Instagram
ikona snemalec arhiv DOSTOP.si

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button