IzobraževanjeNovicePotovanje

Zaključuje se projekt INTERVET Western Balkans, ki je dijakom Balkana omogočil prakso v Mariboru

Na obrežju mestu Maribor, kjer se prepletajo kultura, izobraževanje in skupnostna predanost, deluje nevladna organizacija Zavod za Novodobno izobraževanje. Zavod je marca 2005 ustanovila Maja Kumperščak, z direktorico Sonjo Markič na čelu. Naša predanost družbenemu napredku, razvoju mladih in kolektivnim vrednotam je razlog, da se je zavod v zadnjih 18 letih uveljavil kot ena vodilnih nevladnih organizacij v Mariboru na področju evropskih projektov mobilnosti. Postali so nepogrešljiv steber v izvajanju številnih projektov na mednarodnem nivoju, ki prispevajo k izboljšanju osebnostnih in komunikacijskih veščin dijakov in študentov, prav tako pa jih pripravijo na uspešen vstop na trg dela po zaključenem formalnem izobraževanju.

Na Zavodu za Novodobno Izobraževanje skrbijo za praktično usposabljanje tujih kandidatov v Mariboru in okolici. V sklopu programa Erasmus+ so gostili že veliko skupin iz različnih evropskih držav: Portugalske, Španije, Malte, Italije in Francije, Nemčije, Švedske, Finske, Poljske, Češke in Balkanskih držav. Poleg gostovanja kandidatov iz tujine, si na Zavodu prizadevajo enako izkušnjo omogočiti tudi slovenskim kandidatom. Skupno so sodelovali pri izvedbi več kot 3000 mobilnostih.

Novembra 2023 se zaključuje eden največjih projektov, pri katerem je kot edina slovenska organizacija sodeloval tudi Zavod za Novodobno izobraževanje. 3-letni projekt INTERVET Western Balkans je štiri leta družil 14 evropskih držav, 6 držav Zahodnega Balkana (Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Črno goro, Republiko Severno Makedonijo in Srbijo), ter 8 partnerjev iz držav članic EU (Italijo, Belgijo, Nizozemsko, Francijo, Malto, Španijo, Slovenijo in Poljsko). Glavni cilj projekta je bila internacionalizacija sistema poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ter izboljšanje pogojev za učno mobilnost na Zahodnem Balkanu.

Na Zavodu za Novodobno Izobraževanje so v obdobju preteklih dveh let (2021 – 2023) gostili 9 skupin dijakov iz sodelujočih držav Zahodnega Balkana. Koordinacija projekta je potekala pod okriljem njihovega dolgoletnega partnerja Uniser Società Cooperativa Sociale Onlus, s sedežem v Bologni (Italija).

Iskreno se zahvaljujejo tudi vsem slovenskim podjetjem, ki so dijakom omogočila kvalitetno praktično usposabljanja, ter vsem organizacijam iz Zahodnega Balkana.

S sredstvi razpisa so v okviru projekta skupaj izvedli:

  • 372 enomesečnih mobilnosti študentov na praksi v podjetjih,
  • 54 trimesečnih mobilnosti študentov na praksi v podjetjih,
  • 208 mobilnosti učiteljev in šolskega osebja na delovnem mestu, poletne šole in tematske konference

Direktorica zavoda, Sonja Markič, poudarja, da z udeležbo v evropskih projektih Slovenijo in Maribor promoviramo kot mobilnostno destinacijo in prijazno okolje s številnimi uspešnimi podjetji in možnostmi zaposlitve.

Na Zavodu pravijo, da so ponosni na svoje dosežke. Prizadevajo si sodelovati v še več mednarodnih projektih, saj jim je v čast zastopati Slovenijo, ter pomagati mladim na njihovi karierni poti.

Nina Leben / Zavod za Novodobno Izobraževanje
Zavod za Novodobno Izobraževanje

Sorodni članki

Back to top button