Kulsko

Netflix s serijo o reševanju tajskih dečkov

Zgodba o reševanju tajskih dečkov iz jame kot Netflixova serija

Dramatična in po svetu odmevna lanska reševalna akcija 12 dečkov in njihovega nogometnega trenerja, ujetih v jami na Tajskem, bo predstavljena v Netflixovi seriji. Naslov in datum začetka predvajanja serije ameriškega ponudnika video vsebin zaenkrat še nista znana, režijo pa bo prevzel Jon M. Chu.

Kdaj bo serija dostopna na Netflixu, zaenkrat še ni znano.

Režiser Jon M. Chu, ki je poznan po komediji z angleškim naslovom Crazy Rich Asians (2018), je razkril, da se je snovalcev projekta, tako kot ljudi po celem svetu, zgodba o reševanju tajskih dečkov izjemno dotaknila. “Zato smo neizmerno hvaležni, da bomo lahko s podporo tajske vlade ter naših partnerjev. Netflixa, SK Global in Starlighta posneli zgodbo o tem izjemnem mednarodnem podvigu,” je dejal.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener se je v jamo na Tajskem podala 23. junija. Močan dež je nato jamo poplavil in jim onemogočil izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo ogromno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 oseb. Med vključenimi so bili tudi številni strokovnjaki iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili sestradano nogometno ekipo na suhem v eni od dvoran.

Tragičen konec za enega izmed reševalcev

A tragedije še ni bilo konec, saj so sprva ocenjevali, da bodo morali dečki zdržati v jami do štiri mesece, da voda usahne in bo možen varen izhod. Potapljači so jim medtem nosili hrano in druge potrebščine, ob njih je bil tudi zdravnik. Med oskrbovanjem pogrešanih je 6. julija življenje izgubil tajski potapljač, ki so ga nato pokopali z državnimi častmi.

V reševanje so bili vključeni deležniki z vsega sveta. Dečki in trener pa so v jami preživeli dobra dva tedna, preden so jih v izredno zapleteni akciji 10. julija lani končno rešili. Po okrevanju so dečki postali “mali zvezdniki”. Med drugim jih je v svoj šov povabila Ellen DeGeneres. Odigrali pa so tudi prijateljsko nogometno tekmo v sklopu Mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu. Poleg Netflixove serije o dogodku nastaja tudi film z naslovom The Cave, ki bo premiero doživel julija letos, ob obletnici uspešne reševalne akcije.

 

ikona pisec STA
ikona fotograf Pexels

Sorodni članki

Back to top button