KulskoZnanost

Poraščena zadnjica: ostanek evolucije ali mnogo več?

Kljub temu, da smo ljudje najmanj kosmata vrsta človečnjakov, moramo priznati, da smo dlake obdržali na številnih, tudi najintimnejših delih naših teles. Medtem ko dlake na naših glavah opravljajo očitne funkcije (če nič drugega, je očitna lepotna funkcija), se znanstveniki še vedno sprašujejo, zakaj ostajajo kosmate naše zadnjice.

Mnogo znanstvenikov in znanstvenikov po duši se še zmeraj sprašuje, zakaj je poraščena zadnjica še vedno aktualna. Na žalost pa obstaja na to temo zelo malo znanstvenih raziskav, kar pomeni, da lahko o dejanskem razlogu zgolj ugibamo. A preverimo, kakšne so teorije o kosmatih ritkah.

Naši repki so izginili, dlake ostajajo

Ena od (manj zanimivih) teorij pravi, da imamo dlake na zadnjici brez razloga oz. da so na nas ostale, ker niso motile evolucijskih procesov. Z drugimi besedami: poraščena zadnjica ne ovira prenašanja genov. Tako za namene reprodukcije gladkost zadnjic ne igra nobene vloge in dlake skozi tisočletja in tisočletja še kar vztrajajo.

Zadnjica, dlake, kosmat, rit, zadnjične dlake, evolucija, poraščene zadnjice, kosmatost
Skozi tisočletja se je zgodilo marsikaj, a kosmate zadnjice vztrajajo.

Druga možna razlaga za naše zadnjične dlake je, da te krepijo vonj naših anusov. To nam dandanes morda ni pomembno – ali pa je celo nezaželeno – nekoč pa je vonj veljal za pomembno komunikacijsko sredstvo. Naši starodavni predniki so z njim namreč označevali svoje ozemlje in privabljali partnerje.

Dlake so odlično okolje za gojenje in zadrževanje vonjav, saj ujamejo vse mastne izločke, ki nosijo ta vonj, hkrati pa zagotavljajo ugodno okolje za bakterije, ki se prehranjujejo s temi maščobami oz. olji in ustvarjajo dodatne vonjave.

Tretja teorija trdi, da dlake na zadnjici zmanjšujejo trenje in drgnjenje, medtem ko se premikamo. S tem, ko dlake nase privlačijo smrdljivo maščobo, pa poskrbijo da naša zadnjična razpoka ostane primerno podmazana. Tako se izognemo morebitnemu draženju in izpuščajem.

Zadnjica, dlake, kosmat, rit, zadnjične dlake, evolucija, poraščene zadnjice, kosmatost
Dlake na zadnjici omogočajo premikanje brez draženja in nastajanja izpuščajev.

Čeprav še nobena teorija ni podrobno raziskana, skoraj zagotovo obstaja smiseln razlog, da so dlake vsa ta tisočletja ostale z nami. In četudi poraščene zadnjice niso povsem po tvojem okusu, gotovo služijo svojemu namenu.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button