KulskoŽivljenjski slog

Zakaj imajo moški bradavičke?

Ženske jih imajo zato, da lahko dojijo otroke. Kakšen pa je njihov namen pri moških?

Nekatere stvari v življenju res nimajo smisla, kot npr. hišni ljubljenčki kamni (pet rocks), dietna voda ali pa sredina predavanja ob sedmih zjutraj.

Podobno je z bradavičkami pri moških: čeprav nimajo smisla ali pa se vsaj na prvi pogled zdi, da ga nimajo, so se skozi evolucijo ohranile. S tem vprašanjem se ne ukvarjamo le v zadnjih letih, ko je brskalnik Google v 2016 zabeležil 22 tisoč povpraševanj o moških bradavičkah, ampak se je o bradavičkah v 18. stoletju spraševal že Erasmus Darwin (dedek Charlesa Darwina).

Čeprav evolucijsko moškim niso pripomogle pravzaprav k ničemur, pa obstaja biološki razlog, zakaj obstajajo. Vse se začne med razvojem zarodka v maternici.

Nastanek bradavičk se prične že v zgodnji nosečnosti, še preden se določi spol ploda.

Prvih nekaj tednov po spočetju poteka enako tako za moški zarodek, kot za ženski. Oba sledita enaki poti razvoja vse do šestega tedna nosečnosti, ko se začnejo oblikovati spolni organi in se ploda začneta razlikovati po spolu. Za ta proces je kriv gen SRY (sex determining region Y oz. gen na kromosomu Y), ki nosi navodila za razvoj kromosoma Y, ta pa določa spol. Približno v devetem tednu nosečnosti, ko je že očitno, da bo plod moškega spola, prične telo izločati testosteron, ki začne vplivati na razvoj vse več in več moških bioloških znakov.

Ampak za bradavičke je že prepozno. Mlečne žleze se pričnejo razvijati v prvih tednih nosečnosti, še pred pričetkom delovanja SRY gena, zato jih dobi vsak zarodek ne glede na poznejši spol. Čeprav so pri moških bradavičke manjše kot pri ženskah, pa jih še vedno imajo.

Tukaj pa se porodi novo vprašanje. Biološko gledano bradavičke pri moški nimajo smisla, zakaj so torej preživele evolucijo?

Za to vprašanje obstajajo različne razlage. Obstaja verjetnost, da imajo smisel, ki ga mi ne razumemo dovolj, kot je npr. seksualni ali pa socialni. Veliko moških lahko uživa v stimulaciji bradavičk enako, kot pri tem uživajo ženske, socialni smisel pa izrabljajo nekatera afriška plemena, kjer moški skrbijo za otroke. Znani so tudi zelo redki primeri, kjer so moški pričeli izločati mleko, kar pa je največkrat posledica podhranjenosti in hormonskega neravnovesja v telesu.

Bradavičke moškim ne škodijo, zato jih evolucija ni odstranila.

Na koncu koncev moške bradavičke niso škodljive, zato znanstveniki pravijo, da evolucijsko gledano njihova odstranitev pač ni bila prioriteta. Podobno kot moodrostni zobje, darwinov vozliček ali pa slepič, so tudi moške bradavičke le še ena zanimivost evolucije.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button