Kulsko

Največ naselij nosi ime Gradišče, med ulicami največ Šolskih ulic

Na začetku letošnjega leta je bilo v Sloveniji 6035 naselij, med katerimi se jih največ imenuje Gradišče, sledijo imena Brezje, Dolenja vas, Potok, Ravne. Med 10.244 ulicami se jih največ imenuje Šolska ulica, in sicer 52, sledi Prešernova ulica, ki se nahaja v 46 naseljih, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).

Največ – 288.382 ljudi živi v naselju Ljubljana, sledijo Maribor s 97.068 prebivalci, Kranj s 37.802 in Celje s 37.727 prebivalci. Na petem mestu po velikosti naselij je Koper, ki mu do desetega mesta sledijo Velenje, Novo mesto, Ptuj, Kamnik in Jesenice.

Ljubljana je največje naselje tudi po površini, saj se razprostira na površini veliki 163,825 kvadratnega kilometra. Prestolnici sledijo naselje Snežnik v občini Ilirska Bistrica, Trenta v občini Bovec, Krnica v občini Gorje, Stara Fužina v Bohinju, Kamniška Bistrica v občini Kamnik, Mojstrana v občini Kranjska Gora, Ukanc ter Nemški Rovt v Bohinju ter naselje Kokra v občini Preddvor.

16 naselij v Sloveniji ima samo enega prebivalca, 57 naselij v Sloveniji pa nima prebivalcev, kaže statistika Sursa.

Med ulicami ima največ hišnih številk Ižanska cesta v Ljubljani in sicer 418. Ulica z največ prebivalci pa je Celovška cesta v Ljubljani, na začetku leta jih je ob njej namreč živelo 5059.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button