Kulsko

Obnovili in odprli so najstarejšo egiptovsko piramido

Egiptovske oblasti so po letih obnavljanja v četrtek javnosti ponovno odprle 4700 let staro Džoserjevo stopničasto piramido. Ta v višino meri okoli 60 metrov in prevladuje nad prostrano nekropolo Sakara južno od Kaira ter je del starodavne prestolnice Memfis, ki spada pod Unescovo svetovno dediščino.

Dokončali so obnovo prve in najstarejše piramide v Egiptu, piramide kralja Džoserja, ki je ustanovil Staro kraljestvo. Piramida je prva zgradba na svetu, narejena v celoti iz kamna. Staro kraljestvo je znano kot obdobje graditeljev piramid, Džoserjeva piramida pa je bila zgrajena okoli 2680 let pred našim štetjem pod vodstvom arhitekta Imhotepa.

Džoserjevo stopničaso piramido je leta 1992 prizadel potres, zato so se leta 2006 pričela obnovitvena dela.

Veliko škodo je notranjosti zgodovinskega spomenika zadal potres leta 1992. Obnovitvena dela so se začela leta 2006, a so jih zaradi “varnostnih razlogov” leta 2011 in leta 2012 prekinili, nadaljevali pa so jih leta 2013.

Obnova je stala več kot 104 milijone egiptovskih funtov oziroma okoli 5,9 milijonov evrov. Veliki egiptovski muzej s pogledom na piramide v Gizi bodo predvidoma odprli do konca leta, pet let kasneje kot je bila prvotno načrtovano.

Leta 2014 je izbruhnila polemika, ko so egiptovski mediji poročali, da so Džoserjevo piramido med obnovitvenimi deli poškodovali. Različne nevladne organizacije so trdile, da so spremenili originalno fasado na spomeniku.

Egipt pospešuje turizem

Da bi okrepil turizem, ki je utrpel veliko udarcev po vstaji leta 2011, je Egipt v zadnjih letih izpostavljal svoje arheološke najdbe. Lani so oblasti razkrile 4500 let staro grobišče blizu piramid v Gizi, polno barvitih lesenih krst in kipov iz apnenca. Novembra 2018 je ministrstvo oznanilo odkritje sedmih sarkofagov, med katerimi so nekateri stari več kot 6000 let. Sarkofage so skupaj z ducati mumificiranih mačk našli na najdišču na robu kompleksa piramid v Sakari.

Leta 2016 je Egipt obiskalo 5,3 milijonov turistov, leta 2018 pa je število poskočilo na 11,3 milijonov.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button