Delo

Po oceni ILO zaradi pandemije brez dela vsak šesti mladi

Globalna pandemija covida-19 je povečala brezposelnost po svetu, še zlasti močno pa je prizadela mlade. V starostni skupini do 29 let je brez dela ostal vsak šesti, je danes sporočila Mednarodna organizacija dela (ILO).

Prvi mož ILO Guy Ryder je na spletni novinarski konferenci govoril o “generaciji zaprtja”. “V času okrevanja po pandemiji bodo mnogi mladi enostavno ostali pozabljeni. Velike številke,” je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Stopnja brezposelnosti med mladimi je bila lani pri 13,6 odstotka. Brez dela pa je bilo okoli 267 milijonov mladih, ki hkrati niso bili vključeni v izobraževanje ali usposabljanje.

Podatki ILO sedaj kažejo, da se je v času pandemije brezposelnost med mladimi, zlasti med mladimi ženskami, občutno povečala. V Kanadi se je denimo med februarjem in marcem stopnja brezposelnosti povečala za šest odstotnih točk, a je med mladimi moškimi poskočila za 14,3 odstotne točke in med mladimi ženskami za 20,4 odstotne točke.

Podobne trende organizacija opaža v ZDA in številnih drugih državah. Nimajo pa še dovolj podatkov, da bi lahko poročala o dejanski stopnji brezposelnosti v času po izbruhu pandemije.

Raziskava med osebami, starimi do 29 let, je pokazala, da je več kot 17 odstotkov prej zaposlenih v času covida-19 ostalo brez dela. Tistim, ki delajo še naprej, pa se je število opravljenih delovnih ur povprečno zmanjšalo za 23 odstotkov.

Mladim tako zaradi epidemije grozi “trojni šok” – ostali so brez dela, moten je proces izobraževanja in usposabljanja. Prav tako pa je močno otežen vstop na trg dela oz. sprememba zaposlitve. Okoli polovica študentov pričakuje, da bodo izobrazbo pridobili z zamudo. 10 odstotkov pa jih meni, da ne bodo uspeli zaključiti izobraževalnega procesa.

Ob tem 60 odstotkov mladih žensk in 53 odstotkov mladih moških, ki so sodelovali v raziskavi, na svoje karierne obete gleda “z negotovostjo ali strahom”.

ILO je zato pozval k nujnemu in obsežnemu odzivu držav na krizo. Vključno s priložnostmi za zaposlovanje mladih in izobraževalnimi programi. Ryder je poudaril, da sta talent in energija mladih ključna za izgradnjo močnega gospodarstva po covidu-19.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button