Izobraževanje

V Mariboru se začenja študentska konferenca SCiM

SCiM (Student Conference in Maribor) velja za eno največjih študentskih konferenc v Evropi. Letos se bo odvila že 21. izvedba.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) od 1. do 10. julija gosti že 21. Mednarodno študentsko konferenco SCiM. Konferenca spada med največje tovrstne dogodke v Evropi na katerem sodeluje več kot 50 udeležencev iz skoraj 40-ih držav sveta. Na otvoritvi bosta študente pozdravila podžupanja Mestne občine Maribor – mag. Helena Kujundžić Lukaček in Mladen Kraljić iz Univerze v Mariboru.

SCiM (Student Conference in Maribor) je študentska konferenca, ki jo organizira oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM. Namenjen je študentom iz vsega sveta. Tematika festivala se vsako leto poveže z aktualnimi problematikami, ki pestijo mlade.

SCiM delavnice in predavanja bodo izvajali mariborski študenti

Klemen Zapečnik, sekretar za mednarodno sodelovanje in vodja konference: »Tema letošnje konference je poimenovana “Challenges of young people in modern world” oziroma “Izzivi mladih v modernem svetu”. Udeleženci bodo skozi kvalitetne delavnice spoznavali sebe in delali na sebi. Pridobili bodo različna znanja, ki jim bodo v prihodnje koristila pri nadaljnjih življenjskih korakih. Udeleženci konference bodo ob izobraževalnem delu spoznavali še ljudi iz različnih kulturnih ozadij, Slovenijo ter samo mesto Maribor.«

Novost letošnje izvedbe je, da bodo delavnice ter predavanja izvajali mariborski študenti, ki so bili ob začetku študijskega leta izbrani na razpisu, ŠOUM pa jim je v vmesnem času omogočila številna izobraževanja na področju vodenja delavnic.

Organizatorji so na letošnjo konferenco sprejeli 54 udeležencev in 38 držav, med drugimi tudi iz ZDA, Armenije, Argentine, Indonezije, Indije, Jemna, Kambodže, Južne Afrike, Kostarike, Šrilanke, Velike Britanije … Skozi celotno zgodovino konference je rdeča nit medkulturno povezovanje in iskanje skupnih točk v vizijah mladih.

Študenti bodo poleg predavanj in delavnic deležni še spoznavanja mesta Maribor in ogleda Slovenije na dvodnevni ekskurziji. Med udeleženci vsako leto odličen odziv predstavlja tudi učenje slovenskega jezika.


Delavnice in predavanja:

Challenge your work-life balance

Program je sestavljen iz niza delavnic na temo Usklajevanja dela in zasebnega življenja skozi delovne vire in obremenitve, kjer se bodo udeleženci izobrazili o prepoznavanju potrebnih veščin za opravljanje dela, kako se soočiti s konflikti in doseči napredek ter kje postaviti mejo med zasebnim in delovnim življenjem.  Udeleženci bodo lahko uspešno minimalizirali stres in posledično izboljšali zadovoljstvo ob delu.
Vodji: Janja Tomaž in Nuša Gašparac

Challenge your stressful surroundings

Delavnice ponujajo različne tehnike in aktivnosti, s katerimi si lahko vsakodnevno pomagamo uravnavati in preprečevati negativne posledice stresa. Tekom delavnic bodo udeleženci spoznali še fiziologijo stresa, vlogo in pomen čustev ter vpliv stresa na duševno zdravje. Poleg tega bodo bolje spoznali samega sebe in druge ter se s tem okrepili za prihodnost polno izzivov.
Vodja: Viktorija Majger

Challenge your emotional intelligence

Vedno več zaposlitev vključuje delo z ljudmi, za uspešno opravljanje dela pa je  pogosto nujno upravljanje s čustvi na delovnem mestu. Namen cikla delavnice je prav krepitev sposobnosti prepoznavanja čustev pri sebi in drugih ter izražanje in uravnavanje čustev. Tekom delavnic je predvideno tudi, da skupaj naredimo izdelek (npr. video, zloženka) namenjen širjenju znanja in rezultatov delavnice v širši javnosti.
Vodji: Iva Štukelj in Polonca Borko

Challenge your carrier development

Tema delavnice se navezuje na oblikovanje karier mladih in povečanje njihove zaposljivosti. Pri tem se delavnica osredotoča predvsem na (pro)aktiven pristop, torej na to kaj lahko sami naredimo, da izboljšamo svoje karierne možnosti (od izbire pravi priložnosti do dela na kariernih kompetencah). Za svojo kariero lahko poskrbimo že tekom študija. Proaktivnost in preoblikovanje študijskih obveznosti so načini, kako lahko izstopimo iz povprečja in si ne samo zagotovimo boljšo prihodnost, temveč tudi izboljšamo samo študijsko izkušnjo, hkrati pa povečamo tudi zadovoljstvo na svoji karierni poti.
Vodja: Valentina Čufar

Challenge your circus spirit

V sklopu delavnic se bodo udeleženci seznanili s cirkuškimi rekviziti kot so: poiji, levistick, kitajski krožniki; oblikovali balone v različne skulpture, naučili se izdelati žonglerske žogice in spoznali osnove žongliranja prav tako načrtovali in realizirali skupinski cirkuški nastop.
Vodja: Nastja Fekonja

Challenge your knowledge of health

V okviru delavnice se bodo udeleženci seznanili z boleznimi, ki so v porastu zaradi staranja prebivalstva in vplivom le-teh na družbo ter posameznika. Spoznali bodo motnje prehranjevanja in sodobne oblike odvisnosti, ki se pojavljajo med mladimi, ter opredelili njihov vpliv na človeško telo. Seznanili se bodo z rakom dojke in rakom testisov, ter se na modelčkih naučili tehnike zgodnjega odkrivanja. Udeleženci se bodo naučili tudi korake pravilnega ukrepanja v najpogostejših urgentnih stanjih in ponovili tehnike oživljanja in imobilizacije.
Vodji: Vid Delopst in Teja Marhold

 

 ŠOUM
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button