IzobraževanjeVideoZdravje

Z boljšo ozaveščenostjo do višje precepljenosti

Na Nacionalnem institutu za javno zdravje so ob začetku Evropskega tedna cepljenja povedali "Vse kar ste želeli vedeti o cepljenju"

24. april označuje začetek Evropskega tedna cepljenja, ki pod sloganom “Cepim se, zaščitim vse” ozavešča o pomembnosti cepljenja. Poudarja odgovornost posameznika in z znanstvenimi dejstvi razbija predsodke.

Evropska pisarna Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto v zadnjem tednu aprila pripravlja pobudo z naslovom Evropski teden cepljena, s katero želijo povečati ozaveščenost o prednostih cepljenja. Hkrati pa proslaviti posameznike, ki bodisi kot zdravstveni delavci, starši ali promotorji verodostojnega znanja in informacij o cepljenju, prispevajo k boljšemu javnemu zdravju. Evropski teden cepljenja letos poteka od 24. do 30. aprila.

Evropski teden cepljenja, zdravje, Maribor, Slovenija, NIJZ
Zoran Simonović, dr. med., je predstavil podatke o učinkovitosti cepiv in cepljenj.

Na Nacionalnem institutu za javno zdravje (NIJZ) so se v ta namen odločili pripraviti delavnico z naslovom “Vse kar ste želeli vedeti o cepljenju”. Zoran Simonović, dr. med. spec. in Sanja Vuzem, dr. med. spec. javnega zdravja iz mariborske enote NIJZ sta skozi kratko predavanje predstavila osnove delovanja, sestave in učinkovitosti cepiv ter predstavila podatke o nivoju precepljenosti pri nas.

Visoka stopnja precepljenosti je ključna za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni

“Dobra ozaveščenost prinaša višjo precepljenost,” je povedala Sanja Vuzem, dr. med., dodala pa je še, da se pri nas tega zavedamo šele zadnjih nekaj let, saj se v preteklosti ni posvečalo veliko pozornosti komunikaciji o cepljenju. V večji meri zaradi tega, ker je bilo cepljenje obvezno. Sedaj pa želijo s projekti kot je Evropski teden cepljenja to spremeniti in spodbuditi komunikacijo ter nivo ozaveščenosti.

Evropski teden cepljenja, zdravje, Maribor, Slovenija, NIJZ
Sanja Vuzem, dr. med., je izpostavila pomembnost ozaveščenosti o cepljenju.

V primeru bolezni, za katere je cepljenje obvezno po Zakonu o nalezljivih boleznih, dosegamo visoko stopnjo precepljenosti in učinkovitosti cepiv. Posledično nam je v Sloveniji uspelo eliminirati otroško paralizo in davico. Pojavi ošpic, rdečk, mumpsa in tetanusa pa so izjemno redki. Za neobvezna cepljenja, kot je cepljenje proti gripi ali pnevmokoknim okužbam, pa se še vedno odloča malo ljudi. Kljub temu je opaziti pozitiven trend cepljenja, kar je posledica večje informiranosti in boljše ozaveščenosti, za katero se trudijo pobude kot je Evropski teden cepljenja.

Odličen vzgled dajejo študenti iz Medicinske fakultete Univerze v Mariboru (MF UM). Člani projekta Vakcinet so novembra lani v sodelovanju s Študentskim svetom MF UM že četrto leto zapored organizirali brezplačno cepljenje proti gripi za študente fakultete in dosegli za 20 odstotkov višjo precepljenost kot prejšnje leto, kar je jasen pokazatelj, da ozaveščenost med študenti raste.

Cepljenje je varno in učinkovito

Strokovnjaki iz NIJZ poudarjajo in spodbujajo, da se informiramo z znanstvenimi dejstvi. Dejstva ki kažejo na visoko učinkovitost cepiv in minimalno pojavnost neželenih učinkov. Na tak način lahko premagamo zmotne predsodke o cepljenju, ki se pogosto pojavljajo v javnosti. Vsak posameznik ima odgovornost, da z odločitvijo za cepljenje ali zgolj seznanjenjem in širjenjem verodostojnih informacij poskrbi za svojo individualno kot tudi kolektivno imunost in tako prispeva k boljšemu javnemu zdravju.

 

Vid Jerčič
Vid Jerčič
ikona snemalec Vid Jerčič

Sorodni članki

Back to top button