Kultura

Kulturniki v podporo paradi ponosa

Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji ter v podporo prvi mariborski paradi ponosa so se podporniki parade zbrali na dobrodelnem dogodku Podri Parado v Salonu uporabnih umetnosti.

Da bi zagotovili finančno podporo paradi, ki se bo pod sloganom “Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?” 29. junija letos prvič odvila tudi v Mariboru, so organizatorji – Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free – pripravili mavrično obarvan glasbeni, plesni, komični ter drag show program. “Mladi so že lani izrazili idejo, da bi parado ponosa pripeljali tudi v Maribor. Po daljšem razmisleku o tem, ali je mesto za to dovolj odprto, smo ugotovili, da ja”. Pripoveduje Marja Guček iz MKC, ki mlade sicer že več let podpira pri aktivnostih, povezanih z LGBTQ vsebino.

Parada ponosa Maribor, paradi, Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?
Lokalni komik Rene Volker verjame, da je parada potrebna vsaj toliko kot praznovanje prvega maja ali božiča.

V podporo paradi so zaplesale plesalke Glam Squad Burlesque. Salon so napolnile s svojo fuzijo plesa, petja, gledališča, cirkusa in striptiza. Za smeh je skrbel priljubljeni lokalni komik in performer Rene Volker, ki je bil že prisoten na prvi ljubljanski ter na drugi zagrebški paradi, za katero je pripravil tudi lastno pesem, ki jo je tekom dobrodelnega večera tudi izvedel. Iz Zagreba je podporo izkazala tudi Mx. Bodliere, mlada drag queen izvajalka, ki bi jo najbolje opisali kot horror kraljico, vse njene nastope pa so zaznamovali okultni motivi, združeni s klubsko glasbo.

Organizatorji so tekom večera naznanili tudi drugi preddogodek letošnje parade. Gre za likovno-literarni natečaj na temo letošnje parade (Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?), o katerem bodo kmalu objavili še več podrobnosti. Prav tako pa se bo  27. junija, dva dni pred samo parado, začel odvijati še spremljevalni program.

 

Klara AVSEC
Klara AVSEC

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button