Kultura

Festival Junij v Ljubljani se odpira s koncertom za mlade

Kultno poletje v prestolnici bo tudi letos napovedal festival Junij v Ljubljani, ki se bo začel danes na Kongresne trgu. Do 21. junija se bodo zvrstili koncerti ter gledališke in plesne predstave za odrasle in otroke. Različne umetniške zvrsti bodo predstavile produkcijo javnih zavodov in nevladnih organizacij s področja kulture in umetnosti.

Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana, bodo dopoldanski in popoldanski dogodki tradicionalno namenjeni otroškim prireditvam. Večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom za odraslo občinstvo.

Festival bodo odprli najuspešnejši ljubljanski devetošolci, ki bodo pred počitnicami razkrili svoje glasbene talente. Kot zadnji se bodo predstavil pevski zbor Rock mulčki, ob katerih bodo kot gosti nastopili prepoznavni domači glasbeniki, kot so Nipke, Matjaž Jelen (Šank Rock), Borut Marolt in Robert Likar (Niet) ter Matevž Šalehar – Hamo.

V naslednjih dneh bodo sledile različne predstave za otroke. Ob večerih bo mogoče prisluhniti vokalni skupini Jazzva in Big bandu orkestra Slovenske vojske z gostjami Nuško Drašček, Jano Šušteršič in Neisho. Možno si bo tudi ogledati predstave zavoda En-knap ter SNG Opera in balet Ljubljana.

En-knap bo uprizoril predstavo En hud ples 3. Ljubljanska operno-baletna hiša pa je pripravila večer novih koreografskih stvaritev in gala baletni večer.

Festival bo sklenil Praznik glasbe po zgledu iniciative Fete de la musique. Ta že od leta 1982 po vsem svetu obeležuje 21. junij kot svetovni dan glasbe. Najdaljši dan in najkrajša noč v letu predstavi živo glasbo na javnih, zanjo manj običajnih prizoriščih – v parkih, na ulicah, balkonih, mostovih in vrtovih. Letos bo iniciativa povezala Ljubljano, Maribor, Celje, Novo Gorico, Kranj, Ptuj, Mursko Soboto, Železnike in Piran.

Festival Junij v Ljubljani bo potekal ob upoštevanju priporočil in ukrepov vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zato bo med drugim omejeno število sedežev. Dogodki so brezplačni, še piše v sporočilu za javnost.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button