KulturaNoviceŠport

Mariborski proračun rekel adijo kulturnikom in športnikom

Mariborski mestni svet je globoko zarezal v občinski proračun. Najslabšo so potegnili športniki in kulturniki, dobro pa se ne piši niti programom s področja sociale.

Kaj to pomeni za financiranje športnih in kulturnih prireditev? Kakšne podražitve sledijo in predvsem kaj to pomeni za mlade in organizacije, katerih delovanje je odvisno od občinskega proračuna?

Po sagah, ki so se vlekle z mariborskim proračunom, je bil ta sprejet šele 20. aprila. V prejšnjih tednih so svetniki najprej potrdili podražitev vstopov v javne športne objekte in cene javnih vrtcev. Niso pa soglašali s predlagano podražitvijo mestnih avtobusov. Novi ceniki uporabe športnih objektov in površin bodo tako začeli veljati s 1. junijem.

Kaj grozi kulturnikom?

Če so svoj glas najprej povzdignili športniki in športne organizacije, niso mirni ostali niti kulturniki. Najprej je svoje nezadovoljstvo izrazil uredniški odbor revije Dialogi. Reviji po občutnem rezu proračuna grozi celo ukinitev.

Nevladne organizacije s področja kulture so na mestne svetnike in svetnice že naslovile javno pismo, v katerem jih pozivajo k prevzemanju odgovornosti. Ob tem so zapisali, da enostavno ne morejo sprejeti izjav, da denarja ni. Ta je, le da je usmerjen v napačne stvari.

Tako veliki manko (že odobrenih sredstev) lahko pomeni tudi resno grožnjo za črpanje in porabo že odobrenih sredstev, ki se v društva stekajo iz drugih finančnih virov. To so na primer sredstva nacionalnih in evropskih projektov.

Kulturniki člane občinskega sveta pozivajo, naj premislijo o posledicah, ki se lahko zgodijo ob takšnih rezih v proračun. Pozivajo jih tudi k zagotovitvi ustreznih sredstev na postavkah proračuna Mestne občine Maribor, namenjenih za kulturo. Več odprtih pisem je bilo naslovljenih tudi na Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvo za upravo Republike Slovenije. V pismih kulturniki pristojne organizacije pozivajo, naj stopijo v pogajanja in zagotovijo izvajanje programov, ki so izrednega pomena za polje nevladne kulture, pa tudi domače kulture nasploh.

Maribor, mestna občina, proračun
Kakšen bo utrip mesta in kulturna dejavnost v občini, če se globoki rezi v proračun resnično realizirajo?

Zakaj?

Če se zazremo v grobe številke, je javnim zavodom s področja kulture občina občinska sredstva zmanjšala za znesek zadnjega lanskega zahtevka, ki naj bi ga dobili konec decembra lani, izplačali pa so ga šele 10. januarja letos. Lanski znesek so jim namreč všteli v letošnjo kvoto. Napovedani so rezi kar za 20%.

Kritično stanje občinskega proračuna je, po besedah župana Saše Arsenoviča, posledica dejavnikov, na katere sami nimajo vpliva. Ti dejavniki s vojna v Ukrajini, dvig cen energentov, inflacija in višje obrestne mere. Ob omenjenih dejavnikih je župan izpostavil še “čudno situacijo v mestnem svetu.”

V razmislek …

S takšnimi rezi v proračun se prekine razvoj kulturno-umetniških vsebin. Prekinjena bo tudi interakcija z občinstvom, ki jo je izredno težko znova vzpostaviti. Pandemija pa je pokazala, da je narod željan kulture in kulturnih prireditev. Željan je kulturnega ustvarjanja in obiskovanja kulturnih prireditev. Ustvarjalci pa so željni odra, gromkih aplavzov in odrskega adrenalina. S takšnimi rezi v proračun ne posegajo le v kulturo. Posegajo v utrip mesta, ki si je po pandemiji komaj opomoglo.

Kako torej ohraniti mestni utrip in vrvež ter kulturo? Če ne bomo ohranili kulture, ne bomo ohranili naroda. Ob tem je torej verjetno potrebno opomniti mestne svetnike in svetnice, da je prav mestni svet najvišji organ občine. In prav ta mora ukrepati.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button