FotoZabava

Kako dobro poznaš Slovenijo?

Na Trivia večeru so se ekipe pomerile v znanju o naši domovini

Priljubljenost Trivia večerov narašča iz meseca v mesec, saj se prijave na take dogodke napolnijo kmalu po tem, ko se odprejo. Tudi na tokratni Trivii je 40 ekip tekmovalo za prestižen naslov zmagovalca.

Tutorji ŠOUM so prvi Trivia večer v letu 2019 posvetili Sloveniji, zato so pripravili šest sklopov vprašanj o naši domovini. Vsak je vseboval 10 vprašanj po eno točko in ŠOUM bonus vprašanje, vredno 2 točki. Ekipe, sestavljene iz največ štirih članov, so zapolnile vsa prosta mesta, zato je bila bitka za naslov zmagovalca izjemno napeta.

 

Slovenija, od kod lepote tvoje

Opremljeni s prigrizki, polnimi kozarci in veliko znanja, so se tekmovalci podali v prvi sklop, ki je govoril o slovenski glasbi in filmu. Vprašanja so bila sestavljena tudi iz zvokov in posnetkov, zato so morali pozorno opazovati in poslušati predvajano vsebino. Pomemben del naše države sta tudi naravna in kulturna dediščina, o čemer je govoril drugi sklop. Veš v katerem gradu je kar dvajset let živel Janez Vajkard Valvasor? Ali pa, koliko kozolcev je v Sloveniji zavarovanih kot kulturni spomenik državnega pomena?

Slovenci smo v svetu znani tudi kot odlični športniki, zato ni šlo brez vprašanj o Petru Prevcu, Tini Maze, Primožu Rogliču in Petru Mankoču. Tretji sklop se je zaključil z bonus vprašanjem, ki je spraševalo po imenu novega predsednika Študentske organizacije Slovenije. Poznaš odgovor?

Trivia night – »Moja Slovenija« - Moderator | Vprašanja in odgovore je tudi tokrat bral Vid Hrovat.

Trivia night – »Moja Slovenija« - Zanimivo vprašanje | Zasedene so bile vse mize, dvorana pa polna do zadnjega kotička.
Trivia night – »Moja Slovenija« - Publika | Nekatera vprašanja so vsebovala audio ali video vsebino, zato so morale ekipe pozorno gledati in poslušati.
Trivia night – »Moja Slovenija« - Zmagovalci | Najboljše poznavalke Slovenije so (eks) Tutorke.

  Poleg dvojine ima slovenščina še eno zelo pomembno značilnost: številna narečja! Prav zato je bilo v četrtem sklopu slišati največ smeha, saj so se tekmovalci zelo zabavali ob poslušanju narečnih pogovorov in prevajanju značilnih besed. Pa ti, bi se podal v »kevder«, pojedel »čuolco« ali »kolbice«? Če se ekipam sline še niso pocedile v četrtem delu, so se jim zagotovo med petim sklopom, ko so odgovarjali na vprašanja o slovenski kulinariki. Seveda ni šlo brez idrijskih žlikrofov, prekmurske gibanice, kremšnite in kranjskih klobas.

  Zadnji sklop je testiral slovensko narodno zavest, saj je spraševal po pesnikih, literatih, političnih mejnikih in slovenskih simbolih. Ob koncu je sledilo še enostavno bonus vprašanje, pri katerem so morale ekipe našteti 2 dogodka, ki ju za študente pripravljajo na Oddelku za interesne dejavnosti ŠOUM.

   

  Brez dodatnega sklopa vprašanj

  Prvič v zgodovini ŠOUM-ovih Trivia večerov se je zgodilo, da je bil zmagovalec znan že po uradnem delu in ekipam ni bilo treba odgovarjati na dodatni sklop vprašanj. S prednostjo treh točk so namreč slavile (eks) Tutorke, drugo mesto so z 59 točkami dosegli Zelenkoti, na tretje pa so se s točko manj uvrstili APZ. Vse tri ekipe so prejele bogata darila, ki so jih za ekipe pripravili sponzorji, dokazale pa so tudi, da najboljše poznajo Slovenijo in njene značilnosti.

   Urška KUR
   Vid JERČIČ

  Sorodni članki

  Back to top button