DeloIzobraževanje

Prostovoljstvo in druženje s tujimi študenti na konferenci SCiM

Moja izkušnja prostovoljnega dela na mednarodni študentski konferenci SCiM

SCiM je največja študentska mednarodna konferenca v Sloveniji. Odvija se vsako leto na temo aktualnih problematik med mladimi po svetu. Organizatorjem pa pomagajo prostovoljci, med katerimi sem bil tudi jaz.

Nekje sredi aprila lanskega leta sem ležerno scrollal po družbenih omrežjih in se spraševal, kaj zanimivega in novega bi lahko počel med poletnimi počitnicami. Naenkrat je moje zanimanje pritegnila objava, ki je vabila mlade ljudi, da se pridružijo kot prostovoljci na SCiM konferenci. Ker me je že od nekdaj zanimalo spoznavanje novih ljudi, kultur in jezika, sem si rekel, da bi pa to mogoče bilo nekaj zame. Izpolnil sem prijavo, bil povabljen na kratek razgovor in se v začetku julija skupaj priključil ekipi SCiM-a.

Dan je pester od jutra do večera

Delo je zajemalo pomoč pri pripravi popoldanskih in večernih aktivnosti, usmerjanje in vodenje udeležencev do delavnic ter pomoč in druženje na ekskurziji. Skratka, bili smo nekakšna opora ekipi, da je vse teklo gladko in hitro. Dan se je pričel z zajtrkom v dijaškem domu, kjer smo si nabrali moči in se nato odpravili na delavnice, ki so se odvijale na različnih lokacijah. V moji delavnici smo spoznali različne tehnike 3D tiskanja in si na koncu izdelali svoje izdelke.

Nato je sledilo kosilo, kratek počitek ter popoldanske aktivnosti. Sem so sodili pohod na Pohorje, obisk Vinagove kleti, kopanje na Mariborskem otoku in še mnogo drugih zanimivih reči. Sledila večerja ter večerni dogodki kot so International evening (vsak udeleženec je pripravil hrano, ki je značilna za njegovo državo), Quiz night, pohod z baklami na Piramido ali pa karaoke.

SCiM 2018 obisk slovenske obale
Udeleženci SCiM-a na ogledu lepot Slovenije.

Dnevi so zaradi razburljivega programa minevali zelo hitro, a vseeno je bilo dovolj časa za spletanje novih vezi med nami, organizatorji in udeleženci. Še posebej zanimiva je bila dvodnevna ekskurzija po Sloveniji, kjer so imeli tuji študenti možnost spoznati Slovenijo v največjem čaru. Vse od kraških jam in Jadranskega morja pa do naše prestolnice in Blejskega jezera.

Na SCiM pridejo udeleženci, ki imajo zanimive zgodbe

Na konferenci sem spoznal veliko zanimivih mladih ljudi iz različnih držav. Pogovarjal sem se s fantom iz Malezije, ki živi le par metrov stran od neskončne peščene obale. Pa s punco iz Kosova, ki želi postati modna oblikovalka. Študent iz Grčije mi je pripovedoval o težki izkušnji v času gospodarske krize. Od fanta iz Azerbajdžana sem izvedel, da lahko pri njih kupiš deset lubenic za ceno ene naše. Tukaj je bila še punca iz Tadžikistana, ki je prvič v življenju videla morje in bila navdušena nad slovensko naravo. Fant, ki študira na Poljskem, a prihaja iz Indije, pa je na vsak način želel priti do recepta blejske kremšnite.

Če želiš tudi sam postati prostovoljec na SCiM-u si preberi več na spletni strani ŠOUM, izpolni prijavo in se mogoče vidimo poleti na 21. SCiM-u.

 

Borut VRAČKO
arhiv fotografij SCiM 2018

Sorodni članki

Back to top button