Kultura

V Van Goghovem muzeju so po 130 letih združeni njegovi oljčni nasadi

V Van Goghovem muzeju v Amsterdamu je na ogled razstava Van Gogh in oljčni nasadi, na kateri je po več kot 130 letih združenih vseh 15 slik oljčnih nasadov nizozemskega umetnika. Umetnik jih je naslikal leta 1889, v času svojega bivanja v psihiatrični bolnišnici v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Slike so danes sicer razpršene po različnih zbirkah.

Slike so nastale v psihiatrični bolnišnici

“To je edinstveno,” je po dejala direktorica muzeja Emilie Gordenker. “Te čudovite slike kažejo van Goghovo ljubezen do narave in njegovo vero v tolažbo skozi umetnost.” Slikar sam je ta dela uvrščal med svoja najboljša in najpomembnejša iz časa bivanja v južni Franciji. Slike oljčni nasadi je slikal med bivanjem v psihiatrični bolnišnici v Saint-Remyju v bližini Arlesa leta 1889. Kot je povedala kustosinja Nienke Bakker, je v tem zanj težkem obdobju v naravi našel uteho in oporo.

V okolici bolnišnice je raslo veliko oljk. Slikarja so očarale s svojimi debli in barvami, očaral ga je učinek sončne svetlobe na modrosivih listih. “Oljke so zelo značilne in na vse pretege se trudim, da bi jih ujel,” je pisal svojemu bratu Theu. Naslikal jih je z različnih zornih kotov, ob različnih letnih in dnevih časih. Nekatere slike so nastale v ateljeju, številne je ustvaril kar na terenu. Pri tem je eksperimentiral z barvami, oblikami in tehnikami.

Po slikarjevi smrti so bile slike oljčnih nasadov najprej v lasti umetnikovega brata Thea. Danes so razpršene v enajstih zbirkah, večinoma v Evropi in ZDA. Po podatkih muzeja jih le redko ali nikoli ne posodijo.

Vincent van Gogh (1853-1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let kasneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.

Razstava Van Gogh in oljčni nasadi v Amsterdamu bo na ogled od 11. marca do 12. junija.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button